A Ponta-kormány adatokat kért 36 Facebook-felhasználóról

A világ kormányai az idei év első felében több mint 38 ezer felhasználóról kértek adatokat a Facebooktól – közölte kedden a közösségi portál. A román hatóságok 36-szor kértek adatokat, 24 esetben legalább részben meg is kapták.

A Facebook, amely most először tett közzé jelentést a hivatalos adatkérésekről, elismerte, hogy az amerikai kérések mintegy 80 százalékának legalább részben eleget tett. A leggyakrabban, 20-21 ezer alkalommal az amerikai kormány fordult felvilágosításért a Facebookhoz 2013 januárja és júniusa között.

A jelentés szerint a magyar hatóságok huszonötször fordultak a Facebookhoz adatokért, huszonnégy felhasználóra voltak kíváncsiak, a hálózat viszont csak nyolc esetben engedett a kérésüknek – írta a nol.hu. Romániát fél év alatt 36, Lengyelországot 158 felhasználó érdekelte; ám amíg a Facebook a bukaresti kérelmek egyharmadát, a varsóiaknak több mint a kilencven százalékát elutasította – tette hozzá a lap.

Az amerikai szövetségi törvények lehetővé teszik a kormányzati szerveknek, hogy hivatalos végzés nélkül kérjenek ki adatokat vállalatoktól, és azoknak titkos bírósági meghallgatáson kell megvédeni döntésüket, ha megtagadják az adatok kiszolgáltatását. Az amerikai megkeresések 79 százalékának tett eleget a Facebook az év első felében, az összes megkeresést pedig 60 százalékban válaszolta meg.

Kimaradt?