Nem engednek a háziorvosok kártyaügyben

Online aláírásgyűjtésbe kezdtek a háziorvosok tilakozásul az ellen, hogy a kormány rájuk bízná az egészségügyi kártyák adatainak felöltését és kiosztását a lakosságnak. A petíció jelmondata „Egészségügyi kártya: IGEN! Feliratozás: NEM! Kiosztás: NEM!”.

A kezdeményezéshez valamennyi román állampolgár hozzájárulását remélik. Arra hivatkoznak, hogy adminisztratív teendőket varrnak a nyakukba, amit a páciensekkel eltöltött idejükből rabolna el időt. A háziorvosok szerint a kártyák feliratozása és kiosztása semmilyen kapcsolatban nem áll az egészségügyi tevékenységgel és a gyógyítási folyamattal. „Idővel az orvos postássá vedlik, számítógépkezelővé, közgazdásszá, jogásszá, bármivé, csak tapasztalt orvossá nem” – fogalmaz a petíció.

Július végén a Háziorvosi Szolgálat Országos Szervezete és a Háziorvosok Érdekvédelmi Szövetsége figyelmeztetett, hogy az egészségügyi kártyákkal kapcsolatos adatfeldolgozás, a kártyanyomtató szerkezetek beszerzése és a kártyák véglegesítése, illetve kiosztása, valamint az ezzel járó összes költség biztosítása az Országos Egészségbiztosító Pénztár feladata kell hogy legyen. A figyelmeztetés az után érkezett, hogy a biztosító elnöke, Cristian Bușoi bejelentette, a korábbi tiltakozások ellenére továbbra is a háziorvosok segítségére számít a kártyák elkészítésében és kiosztásában.

"2500 szorozva 20-szal"

Szabó Zoltán marosvásárhelyi háziorvos szerint egy kártya kitöltése 20 percet vesz igénybe. „Ezt a tevékenységet nem lehet a rendelési időben végezni, csak munkaidőn kívül, szombaton és vasárnap, az illetőnek pedig be kell jönnie a rendelőbe. Nekem van 2500 betegem, az azt jelenti, hogy 2500 szorozva 20-szal” – magyarázta lapunk érdeklődésére. A szakember szerint csak akkor vállalható ez a munka, ha külön megfizetik, és tud alkalmazni még egy személyt erre a célra. Mint mondta, Európa valamennyi országában az egészségbiztosító pénztár foglalkozik ezzel a feladattal, a háziorvosoknak semmi dolguk a kártyákkal. Hozzátette, egyelőre minden bizonytalan, a pénztár is és a minisztérium is ködösít, így nem lehet tudni, mi várható szeptemberben ezen a téren.

Szeptember közepére tervez nagyméretű utcai tiltakozást több egészségügyi érdekvédelmi szervezet. Az egészségügyi dolgozók elsősorban a rendkívül alacsony fizetésük miatt vonulnak utcára. A tiltakozássorozatban valamennyi rangos egészségügyi érdekvédelmi szervezet részt vesz. Vasile Astărăstoae, a Román Orvosi Kamara elnöke kedden bejelentette, nem hajlandóak alkudozni a rezidens orvosok fizetéséről, amelynek a megduplázását követelik. A szeptember 18. és 24. között tervezett tüntetés valamennyi megyét és a fővárost is felöleli, Bukarestben az Egészségügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium székháza előtt is kivonulnak az utcára az egészségügyben dolgozók. Októberben országos méretű tüntetést terveznek, ha ennek hatására sem változik semmi, „radikálisabb intézkedéseket hoznak” – fogalmazott Marius Sepi, a Sanitas szakszervezet alelnöke.  

„Igazán elvégezhetnék ezt a munkát”

Cseke Attila volt egészségügyi miniszter nem érti a háziorvosok ellenkezését. „Ez logikus lépés, hiszen a lakosság egészségére vonatkozó adatok az orvoknál vannak. Szinte mindenkinek van háziorvosa. Ha az egészségbiztosító kezdené összeírni a sokmillió kártyatulajdonost, akkor soha nem jut el az emberekhez” – nyilatkozta az Erdélyi Riportnak az RMDSZ-es képviselő.

Tudomása szerint akadnak olyan orvosok, akik elvégeznék ezt a feladatot, de csak pénzért. „A beteg érdekében igazán elvégezhetnék ezt a munkát. Annál is inkább, mert ezt csak egyszer kell elvégezni. Arról nem is beszélve, hogy utóbb, ha valamilyen módosulás áll be a páciens egészségi állapotába, azt szintén a háziorvosnak kell majd a kártyán rögzítenie” – szögezte le.

Cseke emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi kártyák bevezetését Eugen Nicolăescu jelenlegi egészségügyi miniszter első mandátumának idején, 2006-ban foglalták törvénybe. A jogszabály szerint a kártyákat 2008. január elsejéig szét kellett volna osztani a lakosságnak, ám 2010-ig nem történt semmi ezen a téren. Cseke hangsúlyozta, hogy az kártya bevezetése az országos biztosító feladata, nem tartozik az egészségügyi tárca hatáskörébe. „Amikor átvettem a minisztériumot, próbáltam nyomást gyakorolni a biztosítóra. Kiemelten fontos volt számomra a kártya bevezetése, mert húsz-huszonöt éves lemaradásunk van Európához képest ezen a téren. A kártya prototípusát is én mutattam be” – emlékeztetett a képviselő. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?