A háziorvosok NEM osztják szét az egészségbiztosítási kártyákat

Tiltakoznak a háziorvosok az ellen, hogy rájuk bízzák az egészségügyi kártyák szétosztását, írja a nyugatijelen.

Miután az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) új elnöke, Cristian Buşoi mindenáron meg akarja győzni a háziorvosokat, hogy ők osszák szét a kártyákat, és a plusz munkáért állítólag még fizetnének is, a Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége (FNPMF) és a Háziorvosok és Általános Orvosok Országos Társasága (SNMF) újabb közös tiltakozó közleményt adott ki.

Ebben az olvasható, hogy az elektronikus egészségbiztosítási kártya bevezetése a CNAS projektje és nem a háziorvosoké. A kártyát, mint azonosítási dokumentumot, a törvény előírásainak értelmében a kibocsátó intézmény, a biztosító (jelen esetben a CNAS) adhatja át a címzetteknek, annál is inkább, mert a konstancai sajtótájékoztatón tett bejelentés szerint 2014-től a biztosítási kártyának személyazonossági szerepe, jellege is lesz.

A kártya feltöltése a páciens adataival igen időigényes procedúra, s ezt az időt a háziorvosok a pácienseiktől lennének kénytelenek elvenni. Így kényszerűen lerövidülne a vizsgálatokra szánt idő. Továbbá az adatok kiadása, megjelentetése teljesen fölösleges procedúra, tekintettel arra, hogy 2014. január 24-től kezdődően megkezdik a Páciens Elektronikai Dossziéjának összeállítását, kiadását (ez is a projekt része), amint azt az Európai Bizottságnak bejelentették.

A közlemény arra is kitér, hogy az informatikai rendszer működéséhez nélkülözhetetlen kártyaleolvasó (chip-leolvasó) készülékek megvásárlása sem a háziorvosok feladata. Ez is a kártyák bevezetését célzó uniós finanszírozású projekt része, tehát a biztosítónak kell megvásárolnia és haszonkölcsön szerződéssel azokat a háziorvosoknak használatra kiadni.

Ezzel szemben Cristian Buşoi CNAS-elnök hangsúlyozta, hogy a háziorvosok segítsége nélkül a megyei egészségbiztosítási pénztárak képtelenek elvégezni ezt a munkát. Mindemellett senki nem kötelezheti a háziorvosokat a munka elvégzésére. Buşoi felvetésére a közlemény aláírói egyértelműen úgy fogalmaznak: „a háziorvosok NEM fogják szétosztani az egészségbiztosítási kártyákat!”

Kapcsolódók

Kimaradt?