Az iskolák, éttermek és színházak megnyitását szorgalmazza a bukaresti polgármester

Az oktatási intézményeket illetően az RMDSZ is hasonló álláspontot képvisel.

A járványügyi rendszabályok betartásával működhetnének az oktatási intézmények, a vendéglátóipari létesítmények és a színházak, véli Radu Mihaiu a főváros 2. kerületének polgármestere. Az önkormányzati elöljáró precedensként arra hivatkozik, hogy az ország legnagyobb zárt piaca, az Obor szintén nem zárt be, annak ellenére, hogy az országos érvényű korlátozó intézkedések ezt írják elő.

„Ugyanezt a gyakorlatot kellene alkalmazni más tevékenységi területeken is, s kevésbé éreznénk meg a járványt. (…) Az éttermek nyitva tarthatnának, ha biztosítani tudnák a távolságtartást és a levegő megfelelő cseréjét. (…) És ami a legfontosabb, kinyithatnának az iskolák, úgy, ahogy ez egy sor más európai országban megtörtént. Nem mehet ez így, meghatározatlan ideig, nem teljes értékű iskolával. A gyerekeknek szocializálódásra van szükségük, változatos programra, arra, hogy egy közösséghez tartozzanak” – írja a politikus egy Facebook bejegyzésben.

Az iskolák újranyitásának kérdésében a polgármesterrel egy véleményen van az RMDSZ is, Molnár Zsolt ombudsman-helyettes pedig a közelmúltban szintén azt kérte a kormánytól, vizsgálja felül az oktatási intézmények bezárására vonatkozó rendeletét.  

Kapcsolódók

Kimaradt?