Mutatjuk az új-zélandiak első számú közellenségét

A szépségéről világszerte méltán híres páva iszonyatos pusztítást végez Új-Zéland farmjain, megeszi a haszonnövényeket és kicselezi a szabályzásukra irányuló erőfeszítéseket, őrületbe kergetve a földtulajdonosokat - írja a The Guardian.

Mivel az országos irtási intézkedések következtében a pávára veszélyes ragadozók, az oposszumok, a görények, a menyétek és a patkányok száma jelentősen lecsökkent, a pávák száma robbanásszerűen megnőtt Új-Zélandon. A pávák nem jelentenének problémát, ha lenne elég ragadozó, de most kevés van belőlük. Rendkívül sok a táplálék, és ezek a díszes madarak imádják a haszonállatoknak termesztett perjét és a lóherét.

Boldogan bolyonganak szerteszét a földeken, minden friss zöld hajtást lecsipkednek. Nem úgy tűnik, hogy a hatóságokat érdekelné a madarak számának csökkentése, ehelyett inkább az oposszumokra és patkányokra koncentrálnak. A farmerek ugyan megpróbálták vadászattal csökkenteni az egyedszámot, de a feladat igencsak bonyolult, mert ezek nagyon okos és rendkívül óvatos madarak. Ha egy példányt valaki lelő, a többi egyed megfelelő távolságot tart az emberektől.

Kimaradt?