Öt éve történt a több mint 60 halálos áldozatot követelő Colectiv-tragédia

A Colectiv-tragédia ötödik évfordulóján, pénteken koszorúzással emlékezett meg a szerencsétlenség áldozatairól Klaus Iohannis államfő.

Szintén pénteken hirdeti ki az államfő azt a törvényt, amely élethosszig tartó ingyenes orvosi ellátást biztosít a tűzvész sérültjeinek.

2015. október 30-án tűz ütött ki a bukaresti Colectiv-klubban, a Goodbye to Gravity együttes lemezbemutató koncertjén. A tűzvész következtében 64 ember halt meg és több mint 160-an szenvedtek sérüléseket.

A Goodby to Gravity román metalcore együttes koncertjén a látvány fokozására használt pirotechnikai eszközök lángra gyújtották a falak hő- és hangszigetelésére használt anyagot, a bent lévők pedig égési sérüléseket, füstmérgezést szenvedtek, vagy menekülés közben sérültek meg súlyosan. A tragédiát megelőző, az illetékes hivatalok korrupciós ügyeinek nyilvánosságra kerülése olyan tömegmegmozdulásokhoz vezetett, aminek nyomán megbukott az akkor Victor Ponta vezette kormány.

2019. december 16-án a bukaresti törvényszék több mint 50 millió euró értékű erkölcsi és anyagi kártérítést ítélt meg a Colectiv-tűzvész áldozatainak, illetve hozzátartozóiknak. Az összeget az ügyben elítélt személyek, a fővárosi negyedik kerületi városvezetés és a Bukarest–Ilfov területi katasztrófavédelem kellene kifizesse.

A Colectiv-perbe civil félként 133 felperes lépett be. A károsultak egyenként körülbelül 250 ezer euró anyagi és erkölcsi kártérítést fognak kapni az ítélet értelmében, de olyan felperes is van, akinek 500 ezer eurót ítélt meg a törvényszék. A legnagyobb összegű kártérítés 1,250 millió euró, illetve 4,2 millió lej ebben a perben. Ezenkívül a vádlottak, a katasztrófavédelem és a városvezetés több mint nyolcmillió lejt kell fizessenek a hazai egészségügyi intézményeknek kórházi költségek gyanánt. Az egészségügyi minisztérium 28 millió lejt fog kapni a decemberi ítélet értelmében, ebből 11,3 milliót tesznek ki a külföldi klinikák által nyújtott kezelések költségei, és 16,7 milliót a kritikus állapotban lévő betegekkel foglalkozó AP–ATI-programban részt vevő kórházak finanszírozásának kiegészítésére.

Kártérítést ítélt meg a bírói testület a szállításügyi minisztérium repülős főiskolájának, a belügyminisztérium repülős főfelügyelőségének, a védelmi minisztériumnak és a munkaügyi tárcának is.

Bukarest negyedik kerületének volt polgármesterét, Cristian Popescu-Piedonét a Colectiv klub működési engedélyének kibocsátásával kapcsolatos hivatali visszaélés miatt nyolc év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság. Egyenként 11 év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték akkor a Colectiv klub három tulajdonosát. Alin George Anastasescu, Paul Gancea és Costin Mincu ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, valamint a törvény által előírt munkabiztonsági és munkaegészségügyi intézkedések elmulasztása miatt.

A Golden Ideas Fireworks Artists nevű, pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég tulajdonosát, Daniela Niţát tizenkét év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék decemberben. Ugyanabban az ügyben a cég két pirotechnikusa, Viorel Zaharia és Marian Moise 9 év és 8 hónap, illetve 10 év szabadságvesztést kapott. Cristian Niţát, a cég igazgatóját ugyanakkor 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) két tűzoltóját egyenként kilenc év és két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. George Matei és Antonina Radu ellen azért emeltek vádat, mert a Colectiv klub ellenőrzésekor nem hozták meg a törvény által előírt intézkedéseket a tűzvédelmi előírások betartása érdekében.

A polgármesteri hivatal engedély-kibocsátással foglakozó irodájának vezetője, Aurelia Iofciu nyolc év letöltendő, Larisa Luminiţa Ganea tanácsadó 7 év, Ramona Sandra Moţoc referens 3 év felfüggesztett börtönt kapott a decemberben kimondott ítéletben. A bukaresti törvényszék decemberi döntése ellen fellebbezést nyújtottak be mind az elítéltek, mind pedig az ügyészekm úgyhogy jelenleg a fellebbviteli tárgyalás tart.

Kapcsolódók

Kimaradt?