Koronavírus Romániában: egyre több erdélyi település „vörösödik be”

Kedd estig 22 megyei jogú városban – köztük hat erdélyi megyeszékhelyen – és további 15 városban lépte át a kritikus 3 ezreléket a koronavírus-fertőzési ráta. Már alig van erdélyi megye, ahol ne akadna olyan település, ahol szigorú korlátozó intézkedéseket vezettek be a járványhelyzet fokozódása miatt. 

Összesen 37 romániai – köztük 22 megyei jogú – városban haladta meg eddig az elmúlt 14 napban regisztrált új fertőzések ezer lakosonkénti összesített esetszáma a 3 ezreléket – közölte a Digi24 televízióban kedd este Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár.

Mint ismert, korlátozó intézkedéseket vezetnek be azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta meghaladja a 3-at. Az összes tanintézmény online oktatásra tér át, kötelező a közterületeken is a szájat és az orrot eltakaró védőmaszk viselése minden 5 év feletti személynek. Emellett bezárnak a mozik, színházak, játéktermek, az éttermek, kávézók belső terei, a klubok, bárok, szórakozóhelyek sem működhetnek.

A Raed Arafat által felsorolt megyeszékhelyek között hat erdélyi is van: Kolozsvár, Gyulafehérvár, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda és Zilah. A 3 ezreléket meghaladó fertőzési rátájú további municípiumok és városok között is vannak erdélyiek, például Székelyudvarhely.

A belügyi államtitkár közlése szerint jelenleg Romániában 615 településen 1,5 és 3 közötti értékű a fertőzési ráta. Közöttük 44 municípium és 50 város van. Ezek azok a települések, ahol a fertőzési mutató a következő napokban megközelítheti a kritikus 3-as szintet.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport újabban naponta közli a fertőzési ráta megyénkénti statisztikáit. Ezek szerint Bukarestben, valamint Fehér megyében a legmagasabb az elmúlt két hétben jegyzett új koronavírusos esetek összesített száma ezer lakosra vetítve: 3,23, illetve 3,06. Emellett a mutató több erdélyi megyében kezdi megközelíteni a kritikus szintet.

Jelengeg a fertőzési ráta meghaladja a 2 ezreléket Hargita (2,84), Kolozs és Vâlcea (2,52), Szilágy (2,2), Temes (2,12), valamint Brassó (2,09) megyében. A legalacsonyabb fertőzöttségi arányt Argeş (0,71), Mehedinţi (0,74), Buzău (0,76), Călăraşi (0,91), Vrancea (0,74), Tulcea (0,95) és Szatmár (0,97) megyében jegyezték.

Raed Arafat felhívta figyelmet arra, hogy folyamatosan emelkedik a kórházban, illetve az intenzív osztályokon kezelt betegek száma, és egyre nő a nyomás az egészségügyön. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a nagy fertőzési rátájú településeken hozott szigorító intézkedések meghozzák az eredményt.

Kapcsolódók

Kimaradt?