Keserű szájízzel, de elfogadta a MIÉRT az RMDSZ Bihar megyei jelöltlistájának „billegő” helyét

A Magyar Ifjúsági Értekezlet elfogadta a Szövetségi Állandó Tanácsnak azt az ajánlatát, hogy elnökük, Oltean Csongor kapja meg az RMDSZ Bihar megyei képviselői jelöltlistájának harmadik, nem biztos befutó helyét. Oltean Csongor a Maszolnak elmondta, egyes RMDSZ-politikusok viszonyulása a MIÉRT-hez csalódást keltett benne.

Mint korábban írtuk, az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa véglegesítette a képviselői és szenátori jelöltlistákat a jelenleg december 6-ra kiírt parlamenti választásokra, és a döntés értelmében két – befutónak nevezett – helyet ajánlottak fel az Erdélyi Magyar Szövetség (az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt egyesülésével létrejövő alakulatnak), valamint egy nem biztos befutónak számító, "billegő" helyet az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezletnek (MIÉRT).

A MIÉRT jelölje, Oltean Csongor, a szervezet elnöke az RMDSZ Bihar megyei képviselőjelölt-listájának a harmadik helyéről próbálhat meg bejutni a parlamentbe. A javaslat, hogy a lista megüresedett harmadik helyét ajánlják fel az ifjúsági szervezeteknek, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének választmányától érkezett – mondta el érdeklődésünkre Cseke Attila szenátor, a megyei szervezet elnöke.

A pozíciót eredetileg Derzsi Ákos mostani szenátor foglalta el, akit a jelölőgyűlésen a képviselői lista harmadik helyére rangsoroltak, de a politikus utóbb bejelentette, hogy visszalép, így maradt üresen a hely. Cseke Attila szerint a rendszerváltás óta többször volt három parlamenti képviselője a bihari magyarságnak, mint kettő. „A hétből négy cikluson át három mandátum jutott Bihar megyében az RMDSZ-nek, és csak háromszor kettő, tehát reális a három hely megszerzése” – magyarázta.

Az eredmény a szavazatszámoktól, a részvételi aránytól, a töredékszavazatok visszaosztási procedúrájától függ azonban. „Négy éve 12-13 ezer szavazat kellett egy mandátumhoz, és nekünk volt két teljes mandátum, a harmadikra pedig kaptunk több mint hatezer szavazatot. Hogy a töredékszavazatok nem minket juttattak mandátumhoz, hanem mások, ezt nem kommentálom, de az esély megvan a három képviselői hely megszerzésére” – moondta Cseke Attila.

Oltean Csongor: sokan még mindig nem tekintik egyenrangú félnek az ifjúságot

Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke a Maszolnak elmondta: a MIÉRT elfogadta a SZÁT ajánlatát, vagyis azt, hogy az ernyőszervezet kapja meg a Bihar megyei RMDSZ-es képviselőjelölti lista (nem biztos befutónak számító) harmadik helyét. A kiválasztás folyamata, és a tárgyalásokon egyes RMDSZ-es politikusok hozzáállása viszont szavai szerint „keserű szájízt hagyott”.

„Kelemen Hunor szövetségi elnök és Cseke Attila, a Bihar megyei elnök pozitívan álltak a dologhoz, hiszen ők ajánlották fel a lehetőséget, de sajnos vannak még az RMDSZ-ben olyanok, akik az ifjúság kérésére még mindig mosolyogva, cinikusan tekintenek, és valószínűleg sokat kell dolgozni azért, hogy ezen változtassunk” – nyilatkozta a Maszolnak a MIÉRT képviselőjelöltje.

Oltean Csongor elismerte: arra számítottak, hogy ha az EMSZ kap két befutó helyet, akkor MIÉRT is kaphat egyet a három székelyföldi megye valamelyikében. „Az ellenzéket alkotó két kis párt ereje – akár a tanácsosaik, akár a polgármestereik számát nézzük – nagyot csökkent a négy évvel ezelőttihez képest, miközben mi erősödtünk, hiszen MIÉRT-es vagy legalábbis 35 éven aluli tanácsosa vagy polgármestere ugyanannyi van az RMDSZ-nek, mint nekik összesen. Ezért bíztunk abban, hogy kaphatunk egy befutó helyet” – magyarázta.

Azt viszont sikernek tartja a MIÉRT-elnök, hogy az ifjúsági jelöltállítást sikerült országos szintű kérdéssé emelni, azaz a Szövetségi Állandó Tanács hozta meg a döntést, ami eddig a területi szervezetek hatásköre volt. „Biztos vagyok benne, hogy ennek az eredménynek a tükrében négy év múlva másként fognak viszonyulni ehhez a kérdéshez” – fűzte hozzá.

Az egyes RMDSZ-es politikusok csalódást keltő viszonyulásáról azt mondta, hogy „viccként, poénként tekintenek arra, hogy a MIÉRT-nek van egy jogos kérése, de ők olyanok, akik valószínűleg sosem dolgoztak ifjúsági szervezetben, hanem valamilyen más úton kerültek be az RMDSZ-be”. Oltean Csongor szerint viszont a különböző poltikai elemzések eredményei azt mutatják, hogy a megszokott kampányüzenetek mellett jó, ha a politikusok olyan dolgokról is beszélnek, amelyekkel meg tudják szólítani a fiatalokat. „Úgy gondoljuk, hogy ebben mi vagyunk a leghitelesebbek” – jelentette ki.

Idén első alkalommal, a fiatalok jelöltje nem helyi területi viták mentén, hanem országos döntés...

Közzétette: Oltean Csongor – 2020. október 17., szombat

 

A Bihar megyei három képviselői mandátum megszerzésének esélyeiről azt mondta, hogy „a számokat megnézve, van rá esély”, de számít a néppárti ifjúsági szervezetek támogatására is.

„Ez újfajta kihívás nekünk, személy szerint nekem is, de szeretem a kihívásokat, meg fogok tenni mindent annak érdekében, hogy a jelöltséget parlamenti helyre változtassuk – mondta. – A héten fogjuk összerakni a stratégiát, hogy miként tudjuk azt a megyét más szempontból megközelíteni, és meggyőzni a fiatalokat is, hogy menjenek el szavazni. Emellett tervezünk egy országos ifjúsági kampányt is, megpróbálok eljutni minél több megyébe személyesen. Elvárásunk lesz az, hogy az ellenzék – Bihar megyében az EMNP –, amelyik az önkormányzati választások kampányában ellenünk dolgozott, most álljon mellénk és munkálkodjon azon, hogy meglegyen a három hely.”

Oltean Csongor a 2019-es európai parlamenti választások kampányából aktívan kivette a részét az RMDSZ jelöltjeként. Hogy a munka „honorálásaként” nem számított-e többre a bihari jelöltlista harmadik helyénél, kifejtette: nem tiktolta, hogy vannak képviselői ambíciói, de nem csinált személyes ügyet a kérdésből.

„A szervezet egyhangúlag engem javasolt, de ez a történet nem egy személyről, hanem a MIÉRT megítéléséről szól. Hogy igenis, van erőnk, van kellő tapasztalatunk, és már bizonyítottunk több ízben is, ezért megillet bennünket az a fajta tárgyalási pozíció, aminek köszönhetően hosszú távon eredményeket tudunk elérni. Gondolkodunk azon is, hogy a követező RMDSZ-kongresszuson lépést tegyünk annak érdekében, hogy az alapszabályzatba kerüljön be, hogy a MIÉRT-nek legyen lehetősége jelölteket állítani a befutó helyek valamelyikére. Olyan összhang uralkodik a szervezetben, amilyenre még nem volt példa a 18 év alatt, és azt szeretném, hogy egységesen vágjunk neki a parlamenti választásoknak” – mondta.

(Nyitóképen: Oltean Csongor | Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?