Újabb adag influenza elleni oltóanyagot küldött ki az egészségügyi minisztérium

Az egészségügyi minisztérium 70 000 dózis influenza elleni oltóanyagot küldött ki a megyei egészségügyi igazgatóságoknak azon 6 hónap és 3 év közötti gyermekek beoltására, akik esetében ez ajánlott – jelentette be kedden a tárca.

A minisztérium emlékeztet, hogy a 2020-2021-es influenzaszezonra 3 millió dózis vakcinát szereztek be, tehát a tavalyi mennyiség dupláját, hogy minél több veszélyeztetett személyt be lehessen oltani.

Az oltásokat több szakaszban küldik el a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak, emlékeztet a tárca, hangsúlyozva, hogy idén szeptember 14-én kezdték el az oltási kampányt az első 330 000 dózis kiszállításával.

Az oltással kapcsolatos információkról és tudnivalókról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

A kampány keretében ingyenes oltásra jogosultak a 65 év fölötti személyek, a krónikus betegek, különös tekintettel a légúti betegségekben és szív-érrendszeri problémákban szenvedők, gyermekek, az intézményes keretek között élő idősek, egészségügyi dolgozók és a várandós nők.

A szakemberek javaslata értelmében ebben az időszakban elsődlegesen a 3 és 5 év közötti gyermekeket, várandós nőket, intézményes keretek között élő gyermekeket és felnőtteket, egészségügyi dolgozókat kell immunizálni, szögezi még le a tárca.

A minisztérium ugyanakkor a lakosság többi részének is azt javasolja, hogy a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel oltassa be magát influenza ellen, a gyógyszertáraknak pedig azt, hogy szerezzék be idejében az oltásokat.

(Címlapfotó forrása: pixabay.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?