Koronavírus: meglepő szűrési módszert vezettek be egy finnországi repülőtéren

Műszakonként 4, összesen pedig 16 kutya szagolja ki a koronavírus-fertőzött utasokat a Helsinki-Vantaa repülőtéren. A kísérleti projekt a héten indult - számolt be róla a The New York Times.

Ahhoz, hogy a kutyák kiszűrhessék a koronavírusos személyeket, az utasoknak egy kendővel le kell törölniük a bőrüket, majd ezt az anyagot megszagoltatják az ebekkel. Ha az állat jelez, az érintettet az egészségügyi pulthoz kísérik. Ezután a gyanús személynek el kell végeztetnie egy PCR-tesztet.

Az új típusú koronavírus kiszagolására kiképzett kutyák csaknem 100 százalékos pontosságal „dolgoznak” – legalábbis a Helsinki Egyetem Állatorvostudományi Karának vizsgálata ez állapította meg. A kifinomult szaglással rendelkező kutyáknak egyébként egy 10-100 molekulát tartalmazó minta is elegendő a fertőzöttek azonosítására. Ezzel szemben egy PCR-teszthez jóval több, mintegy 1,8 millió molekula szükséges.

A kutyákat egyébként a Wise Nose nevű ügynökség képezte ki, amely egy kifejezetten a szagérzékelésre szakosodott szervezet. A kiképzett kutyák többsége azonban már rendelkezett illatazonosító tapasztalatokkal, így nem volt nehéz megtanulniuk az új feladatot. Az egyik ebnek például mindössze hét perc kellett ahhoz, hogy megtanulja felismerni a COVID-19 betegséget okozó új kórokozó szagát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?