RMDSZ-kampányzáró Csíkszeredában: van honnan, és van mit folytatni

A települések, valamint a régiók együttműködése és az országos képviselet által támogatott, fejlődő Csíkszeredáról és Hargita megyéről beszélt Kelemen Hunor csütörtökön délelőtt az RMDSZ csíkszeredai kampányzáró sajtóeseményén. Míg a megyeszékhely élén új fejezet nyitására készül a szövetség, a megyei vezetésben a folytonosságot emelte ki a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor elöljáróban köszönetet mondott mindazoknak a politikusoknak, vezetőknek, akik néhány nap múlva befejezik mandátumukat, kiemelve Ráduly Róbert Kálmán leköszönő csíkszeredai polgármester elmúlt 16 évben kifejtett tevékenységét.

"Van ahonnan folytatni, van, amit folytatni. Lehet új fejezetet nyitni, és Korodi Attila erre alkalmas” – utalt az RMDSZ polgármesterjelöltjére a politikus. Kelemen Hunor szerint Csíkszereda bebizonyította, hogy a folytonosságnak, a következetes munkának „van értelme”, Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy mellett jó példaként lehet tekinteni a városra.

„Ott, ahol RMDSZ-vezetéssel, következetesen, terveket pontosan körülírva és megvalósítva haladunk, van eredmény, és ezt a tapasztalatot kínáljuk föl Hargita megye másik két jelentős közösségének, Gyergyószentmiklósnak és Székelyudvarhelynek" – fogalmazott Kelemen Hunor arra utalva, hogy az RMDSZ az utóbbi két város "visszahódítására" készül a közelgő helyhatósági választásokon.

Hargita megyének folytonosságra van szüksége

A Hargita megyei tanács esetében folytonosságról és nem változásról kell beszélni – fejtette ki a szövetségi elnök. Mint fogalmazott: a megyének „erre a folytonosságra van szüksége”, minden más választás „fölösleges és kockázatos politikai kaland”.  Kelemen Hunor hangot adott azon meggyőződésének, hogy Borboly Csaba, megyei önkormányzati csapatával Hargita megyét jobbá, élhetőbbé tudja tenni. Ugyanakkor rámutatott: fontos, hogy legyen a települések és a megye között együttműködés.

Hangsúlyozta, nem csupán a polgármesterek választása miatt, ami sok helyen „lefutott” versenynek tekinthető, hanem a megyei tanácsosi lista miatt is fontos részt venni a vasárnapi szavazáson. A választáson való részvétel egészségügyi kockázatairól kijelentette: a szabályok betartásával ezek nem nagyobbak, mint elmenni „tejet, vagy kenyeret vásárolni”.

Kelemen Hunor elmondta, országosan mintegy 200 polgármesteri széket nyerhet meg az RMDSZ, emellett  várhatóan meg tudják őrizni a tanácsosok számát a 2016-2020 közöttihez hasonló mértékben. "Ugyanakkor a megyei önkormányzatokban, mivel változás volt, és ismét közvetlenül választják a megyei tanács elnökét, Hargita és Kovászna mellett jó eséllyel Szatmár és Maros megyét meg tudjuk nyerni. Bízom benne, hogy ez így is fog történni" – fejtette ki Kelemen Hunor. Hozzátette: ehhez jó mozgósítás szükséges.

A szövetségi elnök kitért arra is, hogy az önkormányzati választásokat követően szinte azonnal kezdődik a parlamenti választások kampányidőszaka. "Ha meg tudjuk a parlamenti képviseletünket őrizni, erősíteni, akkor jó eséllyel a következő négy esztendőben a közösségépítésnek a motorjai lehetünk és leszünk minden egyes olyan településen, minden egyes megyében, ahol magyar emberek élnek és természetesen az országban, mert nem lehet elszakítani az országban élő magyar közösségeket attól, ami az országban történik. Abban vagyunk érdekeltek, hogy Románia ne leépülő, leszakadó ország legyen, hanem fölzárkózzon a térséghez, Közép-Európához és Közép-Európával együtt fölzárkózzon Európa történelem által jobb sorsra ítélt országaihoz" – fogalmazott Kelemen Hunor.

Követhető, elszámoltatható rendszert szeretne Korodi Attila

"Intenzív két hónapos kampányidőszak végéhez közeledünk. Az egy hónapos hivatalos kampányt megelőzően már az önkormányzati csapatunkkal, nem kerülve meg a várost érintő kényes témákat, minden lényegi kérdésben megfogalmaztuk álláspontunkat, elképzeléseinket" – mondta el a kampányról Korodi Attila képviselő, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje. Hozzátette: azt szeretnék, hogy a következő négy év, hosszabb távon pedig a következő tíz év követhető, elszámoltatható rendszerben működjön.

"Mi elszámolunk azzal, amit vállalunk, mert ez a vállalás arról szól, hogy hogyan lehet jobban, előremutatóan cselekedni a csíkszeredaiak érdekében” - fogalmazott a jelölt. Korodi Attila kiemelte: önkormányzati képviselőjelölt-csapatában jelen van a tapasztalat, a szakértelem, fiatalok és idősek egyaránt, ezen túl „korrekt” a férfi-nő arány is. „Büszke vagyok ezzel a csapattal vasárnap a csíkszeredai választók elé állni, és abban bízom, hogy a csíkszeredaiak ismételten támogatásukról biztosítanak és bíznak bennünk" – jelentette ki.

A politikus köszönetet mondott a választásokon induló ellenjelölteknek, kiemelve: a kampány nagyon „civilizált körülmények között” és legtöbb esetben jövőképek megfogalmazásával, illetve ütköztetésével zajlott. „Jól tettük mindannyian, hogy ebben a sávban maradtunk, és példásan jártunk el a kampányhónapban. Ez a példa remélem, ragadós lesz Székelyföld és Erdély más részein is” – tette hozzá.

Nyugodt volt a kampány

A kampány nyugodt, békés légkörét emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki újabb négy évre megpályázza a megyevezetői pozíciót. Hozzátette: a programokkal kapcsolatos viták megszervezésére ezúttal nem volt lehetőség. Az elnök szerint erős programot állítottak össze a választásra, amely tükrözi a Hargita megyei emberek elképzeléseit. Azt mondta: olyan Hargita megye megteremtése a cél, amely „nem csak fut a pályázatok után”, hanem a saját elképzelések mentén próbáljanak meg forrásokat teremteni.

Borboly Csaba kitért arra, hogy folytatni kell a küzdelmet a megyehatárok megvédése érdekében. Rámutatott: bár sok településen nincs kihívója a csíki régióban az RMDSZ-es polgármesterjelölteknek, bízik abban, hogy az érintett településeken is „megértik”, hogy verseny van a megyei tanácsos listák, illetve a megyei tanácselnök személyének tekintetében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?