Sógor Csaba is megpályázná Korodi Attila megüresedő képviselői helyét

Hajdu Gábor mellett Sógor Csaba volt EP-képviselő is megpályázná Korodi Attila megüresedő képviselői helyét az év végi parlamenti választásokon – tudtuk meg a csíki RMDSZ ügyvezető igazgatójától, Becze Istvántól.

A parlamenti választásokat megelőző jelöltállítási időszak szeptember 18-án lezárult az RMDSZ területi szervezeteinek többségében. Csík térségében várhatóan nem indul újabb képviselői mandátumért Korodi Attila, aki a megyeszékhely polgármesteri tisztségéért száll versenybe a szeptember 27-i helyhatósági választásokon.

A megüresedő képviselői helyére új jelöltet indít majd az RMDSZ, a jelöltségre vonatkozó jelentkezési iratcsomót a múlt heti határidőig Hajdu Gábor vállalkozó és jogász, valamint Sógor Csaba volt európai parlamenti képviselő nyújtotta be a területi irodába – tudtuk meg Becze Istvántól, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető igazgatójától.

A jelöltségi dosszié leadási határidejének lejártáig az a szóbeszéd járta, hogy Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda jelenlegi polgármestere is indulna a képviselői székért, de amint az ügyvezető igazgatótól megtudtuk, ez nem történt meg, így két lehetséges jelölttel számolhatnak az RMDSZ-ben.

Hajdu Gábor még szeptember 7-én jelezte – sőt sajtótájékoztatót is tartott erről –, hogy indul a tisztségért, az összegyűjtött támogatói aláírásokat le is adta aznap. Amint Becze Istvántól megtudtuk, Sógor Csaba az utolsó napon, vagyis szeptember 18-án nyújtotta be jelölési iratcsomóját a csíkszeredai RMDSZ-székházban.

Arról, hogy végül kit indít az RMDSZ Csík-térségi képviselőjelöltként, leghamarabb október 1-jén, legkésőbb október 5-ig kell határozniuk. A jelölt személyéről a Területi Küldöttek Tanácsa (TKT) dönt majd.

„Most egyfajta belső kampány zajlik a csíki RMDSZ-ben, tudomásom szerint mindkét jelölt végigjárta a csíki településeket, találkozott a térségi elöljárókkal, és ki-ki próbálta meggyőzni őket, hogy az egyik vagy a másik jelöltet támogassák a TKT-szavazáson” – részletezte az ügyvezető elnök.

A Csík-térséget a parlamentben képviselni készülő másik helyet továbbra is Kelemen Hunor szövetségi elnök foglalhatja el, míg a szenátori posztot Tánczos Barna pályázza meg a december 6-i parlamenti választásokon.  

Az RMDSZ területi szervezetekért felelős ügyvezető alelöke, Novák Levente a Maszol kérdésére elmondta: eredetileg szeptember 18. volt a jelöltségi dossziék leadási határideje, de több szervezet esetében ezt a határidőt kitolták szeptember 28-ra.

Kapcsolódók

Kimaradt?