A liberális jelölt Pataki Csaba Szatmár megyei tanácselnök legfontosabb kihívója

Kelendő a Szatmár Megyei Tanács jelenleg Pataki Csaba által betöltött elnöki tisztsége: rajta kívük hatan célozták meg a posztot, s a jelöltpalettán éppúgy van magyargyűlölő, mint nagy visszatérést tervező, és van, aki még semmilyen konkrét megyefejlesztési tervvel nem állt elő.

 A román jelöltek mindegyike tisztességes és becsületes kampányt ígért ugyan (megyefejlesztési terveket már nem mind), de teljesen bizonyos, hogy éles etnikai szavazás nyomán dől majd el, ki is vezeti a Szatmár megyei önkormányzatot a következő négy évben. Pataki Csaba újrázni készülő tanácselnöknek hat jelölttel és már előre körvonalazódóan nem mindig tisztességes, a fair play szabályait betartókkal kell szembenéznie – ráadásul idén ismét közvetlen szavazással választják meg a tanácselnököt.

Ám Pataki számára sem ez, sem a sok ellenfél nem zavaró tényező. „Nincs miért félnem egyiktől sem. Az emberek, a szatmáriak, a megye lakói tudják, mit tettünk le az asztalra az elmúlt négy évbe, hol és mit fejlesztettünk, melyik településen minek következtében emelkedett az életminőség. Ugyanakkor az idei választásnak hatalmas tétje van: ha nem a jelenlegi csapat viszi tovább az elkezdett munkát, akkor a már futó projektek is veszélybe, akár süllyesztőbe kerülhetnek” – jelentette ki.

PSD: Radu Roca

A Szociáldemokrata Párt (PSD) utolsó perces játékoscserét hajtott végre, ugyanis a megyei szervezet ideiglenes elnöke, Ionuţ Oneţ még július végén jelentette be jelöltségét (igaz, enyhén szólva is furcsa megfogalmazásban: „Azt a feladatot kaptam, hogy én legyek a tanácselnökjelölt; ez megtiszteltetés, ugyanakkor nagy felelősség is”), ám a jelöltiktatáskor már Radu Roca ex-alpolgármester és környezetvédelmi államtitkár-helyettes szerepelt a listán. Oneţ ismét csak tömör megfogalmazásában: „bizonyos politikai stratégiák nyomán történt a személycsere”.

 Ezen még a politika iránt nem különösebben érdeklődők sem csodálkoznak, hiszen 2012-2016 között a Coica-Roca tandem vezette a várost, igencsak nagy egyetértésben, s valószínűleg ezt a jó együttműködést tervezik majd folytatni esetleges győzelmük esetén is. Annál is inkább, mivel Dorel Coica annak idején saját bőrén tapasztalta, mennyi kellemetlenséget tud okozni a polgármesternek, ha nincs jóban a tanácselnökkel, amikor az USL pártszövetség felbomlását követően az addigi puszipajtási viszony egymásra kígyót–békát mondássá alakult Adrian Şteffel.

 Roca egyébként épp előzően betöltött tisztségeit említette alkalmassága igazolásaként, hiszen ha alpolgármesterként és államtitkár-helyettesként megbirkózott a közigazgatási feladatokkal, azok tanácselnökként sem fognak ki rajta, s mint mondta: „hajlandó vagyok reggeltől estig dolgozni Szatmár megyéért.”

PNL: Adrian Cozma

A nemzeti liberálisok (PNL) házán belül történt labdaadogatások és svédcsavarok eredményeként a kormányzópárt tanácselnökjelöltje a sokáig polgármesteri székért óhajtozó Adrian Cozma lett – és a tanácselnöki tisztség iránt hirtelen fellobbanó vonzódása nem is érthetetlen, hiszen több mandátumban is megyei tanácsos volt. Egyébként a román jelöltek közül ő volt az egyetlen, aki elejétől fogva, pandémia ide vagy oda, klasszikus kampányt folytatott. Értve ez alatt, hogy a most nagy divattá lett, hatalmas kampánybusszal járja a megye településeit elbeszélgetni (természetesen maszk nélkül) az emberekkel, és igencsak magasztos dolgokat ígérni.

 S bár magyarellenes kijelentéseiről évek óta elhíresült már, a cél szentesíti az eszközt alapon, néhol bizony nem restelli anyanyelvükön is megszólítani a lakosságot. Hiába, egy-egy esetleges szavazatért sok mindenre kell beadja a derekát a jelölt, aki egyébként már most teljesen biztos győzelmében, annak ellenére, hogy a román pártok egy jelölt (természetesen ő maga) körüli tömörülésére tett kezdeményezéseit, amivel teljesen etnikaivá lett volna a választás, nem koronázta siker. Adrian Cozma mindenesetre a legfontosabb kihívója lesz Pataki Csabának vasárnap.

USR-PLUS: Mircea Ciocan Maior

 A Mentsétek meg Romániát és a PLUS pártszövetség (USR-PLUS) jelöltje, Mircea Ciocan Maior számára sem teljesen ismeretlen a megyei önkormányzat, akárcsak a szövetség polgármesterjelöltje. Ő sem fogalmaz éles-elítélően vagy elmarasztalóan a megyei tanács eddigi munkájáról, viszont gyorsítani szeretné a fejlődés ritmusát, megkönnyíteni a vidéki polgármesterek bürokráciával való hadakozását és a döntések meghozatalakor a közösségek, az emberek szükségleteire fókuszálni, no meg a közpénzek elköltését teljesen átláthatóvá tenni.

PMP: Liviu Pop

Liviu Pop, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) jelöltje is teljesen ismerősen mozog a megyei tanács folyosóin, irodáiban, hiszen jó időn keresztül tanácsosként fordult meg bennük. Igaz, akkor még a Liberálisok és Demokraták Szövetségének színeiben, akiket hirtelen és váratlanul (no meg nagy titokban) idén február elején hagyott faképnél, miután nézeteltérései Adrian Ştef szervezeti elnökkel olyannyira kicsúcsosodtak, hogy nyílt színen, épp zajló tanácsülésen (amelyen Ştef hallgatóságként vett részt) fordult ellene és kérte: ne akarjon az ALDE-frakció kéretlen szószólója lenni, mert erre senki sem nem kérte, sem nem hatalmazta fel.

ALDE: Adrian Ştef

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) tanácselnökjelöltjénél senki nem érzi otthonosabban magát a megyei tanács világában, hiszen négy évig az elnöki, azt megelőzően az alelnöki széket melegítette. Adrian Ştef természetesen „nagy visszatérést” tervez, s a megye fejlesztésével kapcsolatos terveiről nem minden malícia nélkül úgy fogalmazott: „Nagyon sok fontos beruházási projektet hagytam hátra, amelyek az elmúlt négy évben csak stagnáltak. Nagyon sok mindent megvalósítottam a mandátumom alatt, és nagyon sok projektet el is indítottam, azonban már nem sikerült befejeznem őket, ezeket akarom folytatni” – jelentette ki.

Pro Románia: Octavian Petric

A másfajta politizálást és megyei önkormányzati vezetést óhajtó, Victor Ponta általa alapított Pro Románia Octavian Petric parlamenti képviselőt nevesítette tanácselnök-jelöltjeként, aki dossziéja iktatásakor azt mondta: „a megye fejlődése stagnált az elmúlt években, nem történtek előrelépések, az utolsó nagyberuházásokat még a Ponta-kormány indította el, azóta nem történt semmi.” Ám hogy neki melyek a megyefejlesztéssel kapcsolatos elképzelései, azokról mindeddig még egy szót sem szólt.

Kapcsolódók

Kimaradt?