Elvennék tőle a polgármesteri széket – Kereskényi Gábor szatmárnémeti kihívói

Nyolcan célozták meg Szatmárnémeti polgármesteri székét. A jelöltpalettán vannak folytatni akarók, nagy visszatérést tervezők, pártváltók, kényszerből indulók, és az újoncok és tapasztalt politikai rókák között a város harmincéves történelmében premierként két női jelölt is van.

Valamivel kisebb ugyan a tumultus a szatmárnémeti polgármesteri székért, mint négy évvel ezelőtt, amikor tíz jelölt sorakozott fel a startvonalnál, de így is nyolcan szállnak harcba a tisztség elnyeréséért – a jelöltek palettája pedig igencsak változatos, „zöldfülű” újoncok éppúgy bőven vannak a névsorban, mint nagy visszatérők (pontosabban nagy visszatérést tervezők), de nem hiányoznak sem a pártingázók, sem a kénytelen-kelletlen indulók.

A tisztséget jelenleg is betöltő Kereskényi Gábor hét román jelölttel néz farkasszemet. S bár voltak olyan kezdeményezések, a román pártok egyetlen közös jelöltet indítsanak, teljesen és élesen etnikaivá téve a polgármester-választást, s végre „megszabadítsák” Szatmárnémetit „a magyar vezetőség uralma alól”, a nagy egyesülési terv végül nem valósult meg.

Egyrészt mert a szociáldemokraták és nemzeti liberálisok közötti örök ellentétet még egy ilyen magasztos cél sem tudta ideiglenesen jegelni (arról már nem is beszélve, hogy a szatmári nemzeti liberálisok egyik ága az RMDSZ-szel tandemben vezeti a várost és a megyét); másrészt, mert a helyhatósági választásokon első alkalommal megméretkező USR–PLUS pártszövetség érthető módon szeretné felmérni saját erejét, potenciálját; harmadrészt pedig a román törpepártok közül többnek is gondja van a két nagy párttal, valamint egymással is.

Kereskényi Gábor (RMDSZ)

Második mandátuma megszerzéséért indul az RMDSZ színeiben Kereskényi Gábor jelenlegi polgármester, akinek négyéves munkájával és városfejlesztésével (nemzetiségtől függetlenül) elég sok szatmári elégedett – s aki értelemszerűen folytatni szeretné a már megkezdett vagy épp megkezdés előtt álló beruházásokat.

Dorel Coica (PSD)

A vörös rózsák égisze alatt, azaz a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben nem kis meglepetésre dr. Dorel Coica ex-polgármester indul, aki több fronton is visszatérőnek minősül, hiszen nem csak a városvezetői tisztséget vette újra célba, hanem rövid Pro Románia Párti kilengést követően, az anyapártba is visszatért. S bár megfogalmazása szerint örömmel hallotta meg volt párttársai hívó szavát és tett eleget a megtisztelő felkérésnek, merthogy neki alapjában véve soha nem a szociáldemokratákkal volt baja, csak és kizárólag Liviu Dragnea pártelnökkel nem volt kibékülve, lépését a Pro Romániások nemes egyszerűséggel dezertálásnak minősítették.

Coica egyébként jelölésbejelentését követően rendszeres heti sajtótájékoztatókon számol be 2012 – 2016–os mandátuma megvalósításairól, pontosabban amiket ő annak könyvel el, jövőbeli városfejlesztését pedig azon elképzelések folytatása, megvalósítása alkotják, amelyeket négy évvel ezelőtt hagyott hátra. No és természetesen éles hangon kritizálja a jelenlegi városvezetést, miközben a nemzeti liberálisokat vádolja az egy román jelölt körüli egyesülés tervének elbukását,  mert meglátása szerint a kormányzópárt helyi vezetőinek egy része túl szorosa fűzte az együttműködést az RMDSZ-szel.

Adrian Albu (PNL)

Furcsa helyzetként a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Adrian Albu jelenlegi alpolgármestert küldte harcba a polgármesteri tisztségért, akinek olyannyira nem fűlött a foga ehhez a kéretlen szerephez, hogy szándékát is egy egyszerű Facebook-bejegyzésben jelentette be. Kénytelen-kelletlenségén alapjában nincs miért csodálkozni, hiszen egyrészt a politikailag örök atipikus Szatmárban korábban a nemzeti liberálisok az RMDSZ-szel léptek város- és megyevezetési koalícióra (amit egyébként sokan mai is egyszerű behódolásként emlegetnek).

Másrészt házon, azaz párton belül igencsak furcsán alakulnak a dolgok: a politikai alakulatok írott vagy íratlan szabálya szerint ugyanis egy megyeközpont polgármesteri tisztségéért a városi szervezet elnöke, míg a megyei tanácselnöki tisztségért a megyei szervezet elnöke indul harcba. Ezt azonban alaposan felrúgta a PNL városi szervezetének elnöke, Adrian Cozma, aki bár hosszú ideje a polgármesteri székkel szemezett, idén tavasszal hirtelen és váratlanul a tanácselnöki tisztséget vette célba, s mivel a párt országos vezetőségének teljes bizalmát élvezi (főleg a magyarok szidalmazása kapcsán teljes az egyetértés), elnézték neki ezt a kis svédcsavart, Albut pedig kerek–perec polgármesterjelöltség elé állították.

Radu Panait (USR-PLUS)

Helyhatósági választásokon első alkalommal méretkezik meg a Mentsétek meg Romániát és a PLUS pártszövetség (USR–PLUS) – az egyetlenek egyébként, akik annak rendje s módja szerint, a járványhelyzet ellenére közös, szabadtéri sajtótájékoztatón mutatták be jelöltjeiket. Szintén egyetlen politikai alakulatként ismerték el, hogy Szatmárnémeti és Szatmár megye valóban elindult a fejlődés útján, történtek komoly előrelépések, csak a ritmus lassú egy kicsit, és ők ezt szeretnék felpörgetni.

A zenész végzettségű Radu Panait polgármesterjelölt fiatalként és vállalkozóként is európai szinten modern, még zöldebb, még rendezettebb és tisztább, valóban „eco-friendly” Szatmárnémetit szeretne. Konkrét városfejlesztési tervek bemutatása helyett azonban inkább a jelöltek önéletrajzait akarta megversenyeztetni, bemutatva saját és jó terjedelmes CV-jét. Nem mellékesen szintén ő az egyetlen a román jelöltek közül, aki Szatmárnémeti magyar lakosságát anyanyelvén szólítja meg – félreértés azért ne essék: szavazatszerzés érdekében teszi, s nem azért, mert ez a természetes.

Mihai Huzău (PMP)

Fiatal kora ellenére igencsak sok pártot végigjárt már a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) polgármesterjelöltje, Mihai Huzău, aki alig pár hónappal korábban hagyta ott az ALDE-t, s akire valószínűleg többen emlékeznek a 2016áos helyhatósági választások kampányából, amikor (még bőven ifjú nemzeti liberálisként) tejcsokoládéval akarta megédesíteni a keserű politikától megcsömörlött szatmáriak életét.

Nos, idei kampánya sem mentes a látványos elemektől, de most a dobókockákra fókuszál, állítása szerint ugyanis a polgármesteri tisztség kockája el van vetve, a román pártok előre megalkudtak az RMDSZ-szeel, ő viszont nem hajlandó ebbe a játékba belemenni, s (némi kis önfényezéssel) kijelenti: „a román jelöltek közül egyetlenként akarok valóban győzni, és valóban polgármester akarok lenni.” A jól megválasztott kampányreklám és önmagát már–már a szélmalmokkal szembeszálló Don Quijoteként minősítő szavakon túl azonban eddig egyetlen városfejlesztő tervet vagy elképzelést sem hozott még nyilvánosságra.

Cosmin Raţiu (ALDE)

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) színeiben dr. Cosmin Raţiu jelenlegi városi tanácsos indul a polgármesteri szék megszerzéséért. A megyei fogorovosi kamara elnökeként városi tanácsosságának nyolc éve alatt sokszor emelte fel szavát annak érdekében, hogy a tanintézményekben újrainduljanak a fogorvosi rendelők (s ennek okán anno a tanácsüléseken nem egyszer igen csúnya szópárbajba volt kénytelen keveredni Dorel Coicával). Mint jelölése iktatásakor fogalmazott: „ahogy két évtizedes szakmai pályafutásom során mindig a páciens volt prim-plánban, úgy a helyi közigazgatásban is az adófizető polgárra, az ő gondjainak-bajainak megoldására helyezem majd a hangsúlyt.”

Van két hölgy is a jelöltek között

Nem sokáig szomorkodott Coica dezertálása felett a Pro Románia Párt szatmári szervezete, s gyorsan megtalálták helyettesítőjét Cristina Haiduc személyében – nem mellesleg a dekoratív ifjú ügyvéd a legelső női polgármesterjelölt a város rendszerváltás utáni három évtizedes történetében. Aki egyébként épp ezt a harminc évet emlegeti fel, mint egy olyan szürke periódust, amelyben semmiféle nagyobb változás nem történt Szatmárnémeti életében, s „itt az ideje a tettek mezejére lépni”.

Kis disszonancia azonban, hogy a város szépítésére, csinosítására és fejlesztésére vonatkozó tervei mintha távolról sem saját fejéből pattantak volna ki. A régi városközpont gépkocsiforgalom elöli lezárása, újabb zöldövezetek kialakítása, a Szamos-part pihenőövezetté való átalakítása, a közigazgatás digitalizálása a jelenlegi városvezetés által részben már beindított tervek vagy beruházások.

Ám nem csak a Pro Romániások indítanak női polgármesterjelöltet, hanem az Új Románia Párt is, Erika Mare személyében. A honlapjukon olvasható önmeghatározásban úgy fogalmaznak: olyan fiatalok, akik eddig még egyetlen politikai alakulatnak sem voltak tagjai, s a politizálástól is távol tartották magukat, viszont annyira megelégelték a politikai osztály nacionalizmustól túlfűtött hozzá nem értését, hogy a reális változások érdekében egy teljesen új pártot alapítottak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?