Őszig vár a MOGYE magyar tanári kara

Továbbra is a tárgyalásos módszert részesíti előnyben a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tanári közössége. Amennyiben őszig nem születik előrelépés, más módszerhez folyamodnak, de azt majd csak akkor hozzák nyilvánosságra – fogalmazott a hétfői sajtótájékoztatón Szilágyi Tibor rektorhelyettes. Leonard Azamfirei, a MOGYE rektora hétfőn késő délután cáfolta a magyar tagozat által megfogalmazott vádakat. 

A MOGYE étkezdéjének teraszán tartott sajtótájékoztatón ott volt a szenátus szinte valamennyi magyar tagja: Szabó Béla, a magyar vonal vezetője, Szilágyi Tibor, rektorhelyettes, Frigy Attila, az orvosi kar dékánhelyettese, Sipos Emese, a gyógyszerészeti kar dékánhelyettese, Brassai Attila, Egyed-Zs Imre, Pávai Zoltán, Nagy Előd, Szatmári Szabolcs, Gergely István és Vass Levente.

Erre az alkalomra közleményt fogalmaztak meg, amelyet román és magyar nyelven is felolvastak az újságírók előtt, és amelyben többek közt arra hívják fel a közvélemény figyelmét, hogy „az erdélyi magyar orvosképzés sorvasztása évtizedek óta tartó folyamat, ami sajnálatos módon felgyorsult az elmúlt 20 év alatt, pedig komoly igény lenne továbbra is a nagy hagyományú magyar nyelvű oktatásra a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen”.

A sajtótájékoztatón elhangzott: ez a sorvasztás abban is megnyilvánul, hogy a frissen indított rövid távú képzéseken csak román nyelvű az oktatás, ugyanakkor a magyar oktatók aránya egyre kisebb, már egyharmad alá süllyedt. Mindezt súlyosbítják a nyugdíjazásokkal járó veszteségek és az utánpótlás nehézségei.

Annak ellenére, hogy a 2011-es tanügyi törvény felcsillantotta a fejlődés reményét, mégsem valósult meg a magyar tannyelvű kar az egyetemen. „Mi a törvény alkalmazását egy jogállamban természetesnek tartjuk, és mindenki részéről elvárjuk” – magyarázta Szilágyi, hozzátéve, hogy nem akarnak külön egyetemet, csupán annyit, hogy a gyakorlati képzés kétnyelvű lehessen, a magyar diákok tanáraikkal, illetve a magyar ajkú betegekkel magyarul kommunikálhassanak.  

Elmondta, 2011 júniusában nyilvánvalóvá vált, hogy a MOGYE kétharmados román többségű szenátusa nem szándékszik betartani a törvény kisebbségi oktatásra vonatkozó részeit. Erről azonnal, 2011. június 22-én hivatalos átiratban értesítették a tanügyminisztériumot, majd szeptember 16-án újabb segítségkéréssel fordultunk a minisztériumhoz. "Mindkét kérésünk válasz nélkül maradt” – mondta a rektorhelyettes.

A 2012 szeptemberében született hétpontos megállapodás sem hozta meg a várt eredményt, holott a tárgyalás kezdetén Victor Ponta miniszterelnök is jelen volt, illetve Ecaterina Andronescu tanügyminiszter is aláírásával szabatolta annak bertartását.

Ez alatt a kilenc hónap alatt a román fél egyik rá vonatkozó pontot sem tartotta be, és annak ellenére, hogy a megállapodás világosan leszögezte (3. és 6. pont), hogy a magyar tagozat – a magyar rektorhelyettes révén – szabadon meghirdetheti a számára szükséges állásokat, és a tanársegédek esetében kéri a magyar nyelvtudást, ez nem történt meg.

Szabó Béla szerint az a számadat, hogy harminc új állást töltöttek be az egyetemen, jól hangzik ugyan, viszont a valóság az, hogy a 15 végleges posztból mindössze kettő új, hiszen korábban is ott dolgoztak azok a kollegák, akik most felvételt nyertek. „Mi öt új állást kértünk, a sebészetre ebből hármat, de egyet sem tudtunk ott betöltetni” – magyarázta a részleteket a magyar oktatók vezetője.

Az egyetem vezetősége a törvényes előírások ellenére a magyar nyelvű orvosképzés akkreditációs dossziéját úgy küldte el Bukarestbe, hogy az nem tartalmazta a magyar tagozat igényeit – hangzott el a sajtótájékoztatón –, amiből a magyar tanárok levonták a következtetést, miszerint az egyetem vezetősége sem rövid, sem hosszú távon nem szándékszik betartani a 2012 szeptemberében megkötött megállapodás lényegi elemeit és a tanügyi törvény kisebbségi oktatásra vonatkozó előírásait. „A minisztérium csak látszatmegoldásokra törekszik, időhúzást gyakorol” – fogalmazott Szabó professzor.

„A magyar tagozat hosszú távú fennmaradásához illetve fejlődéséhez elengedhetetlen a magyar nyelv bevezetése a laboratóriumi és klinikai gyakorlati képzésbe, a tagozathoz tartozó diákcsoportok létrehozása, a különálló álláskeret megvalósítása, és a magyar tagozat főtanszékeinek megalakítása. Ezen elvárásaink teljes összhangban vannak a tanügyi törvénnyel” – fogalmazták meg a magyar tanárok.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit szándékoznak tenni a továbbiakban, Szilágyi elmondta, a tárgyalást nem hagyják abba, de ha semmi eredmény nem mutatkozik, akkor más módszerekhez folyamodnak. Azt nem árulta el, hogy melyek lennének azok. A felvételi vizsgát megtartják, illetve az őszi tanév is megkezdődik az egyetemen, a konfliktus nem fogja befolyásolni az oktatás menetét – hangzott el. 

Kapcsolódók

Kimaradt?