Borbély: nem mondunk le a MOGYE magyar tagozatáról

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) akkreditációs aktacsomagját úgy kell összeállítani, hogy az megfeleljen a tanügyi törvény kisebbségi oktatásra vonatkozó előírásainak, nyilatkozta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke csütörtökön. A politikus reményét fejezte ki, hogy létezik politikai akarat mind a kormány, mind pedig a szakminisztérium részéről a MOGYE vezetőségében tapasztalt nézeteltérések megoldására, mint ezelőtt egy évvel.

"Elfogadhatatlan, hogy az akkreditációt megadó hatóság azt a dossziét elemezze, amely a magyar szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyja, hiszen ha ebben a formában hosszabbítják meg az egyetem működési engedélyét, a magyar tagozat önállóságával nem számoló struktúra hivatkozási alap lesz minden jövőbeli magyar kérés elutasítására.

A MOGYE-ügy ékesen bizonyítja azt, hogy mennyire fontos az, hogy az RMDSZ politikai tényező legyen a parlamentben, hogy a magyarságnak legitim képviselete legyen törvényhozói szinten, amely akaratát érvényesíteni tudja. Sajnos az egyetem vezetőségi szintjén nem érvényesül sem a tolerancia, sem a másság elismerése, de abban mindenki egyetért, hogy a magyar orvosi oktatásnak olyan hagyománya van, amit nem lehet félreseperni – fogalmazott Borbély.

Hangsúlyozta, tiszteletben kell tartani a szeptemberben aláírt hétpontos megállapodást, amelyet Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter is ellátott kézjegyével. Mindezek ellenére a vezetőség nem akarta abban a formában összeállítani a dossziét, hogy az a magyar tagozatnak is megfeleljen.

„A legnagyobb veszély szerintem az, hogy az egész akkreditációs aktacsomagot visszadobhatják, amiért a vezetőség a folytonos csatározás miatt nem tud egy életképes dokumentációt összeállítani” – nyilatkozta Borbély, hozzátéve, nem lesz könnyű mindenkit meggyőzni az igazukról, de az RMDSZ azért van a parlamentben, hogy megértesse a kormánykoalíció pártjaival: a magyar tagozatnak létjogosultsága van. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?