Iskolakezdés: szimulációt javasol a WHO romániai képviselője

Mielőtt végleges döntést hoznak az iskolákban betartandó közegészségügyi szabályokról, Alexandru Rafila szerint sürgősen kísérletet kellene végezni, hogy a tervezett intézkedéseket mennyire lehet betartani a tanintézményekben – mutatott rá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) romániai képviselője a Digi24 műsorában.

A román főmikrobiológus érdemesnek tartja egy pár napos szimuláció elvégzését akár önként jelentkező tanulókon annak felmérésére, hogy a tervezett közegészségügyi szabályokat mennyire lehet betartani az iskolákban. 

„Nézzük meg, hogyan működik egy ilyen osztály, hogyan viselik el 4-5 órán keresztül a maszkot a gyermekek, milyen tényezők jöhetnek be, mert vannak dolgok, amikre ebben a pillanatban nem gondolunk, viszont ha szervezünk egy szimulációt, kiderülhetnek a gyengeségek, változtathatunk, elhagyhatunk elemeket” – magyarázta Alexandru Rafila. 

Már csak pár hét maradt hátra a tanévkezdésig, ezért erre a kísérletre sürgősen sort kellene keríteni, mert gondot jelent, ha olyan jogszabályt fognak elfogadni, amelynek bizonyos előírásai utólag alkalmazhatatlanoknak vagy kevésbé alkalmazhatóknak bizonyulnak, részletezte a szakember. 

A főmikrobiológus felhívta a figyelmet arra is: ahhoz, hogy a maszk valóban védje a gyermekeket a megfertőződéstől, annak mérete a fejnagysághoz kell hogy illeszkedjen. „Ha úgy határozunk, hogy órák közben is kell maszkot viselni, akkor úgy használjuk, hogy érje is el a célját, azaz gátolja meg a vírus terjedését” – mondta. A plexifalas megoldásról úgy véli, ez veszélyes is lehet a gyermekekre, akadályozhatja a kicsik mozgását, ki-be járását. 

(Címlapfotóf forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?