Diáknak, tanárnak, szülőnek egyaránt fejtörést okoz a képlékeny tanévkezdés

A csíkszeredai tanévkezdés többszörösen is nehezített körülmények között zajlik majd a város majdnem minden iskolájában. Ennek ellenére a legtöbb tanintézmény arra törekszik, hogy a gyermekek az oktatás minőségében a lehető legkevesebb hátrányt szenvedjék, és a tanév a megszokott kerékvágásban induljon.

Az iskolákat fenntartó helyi önkormányzat vezetőjének hétfői tájékoztatása szerint majdnem minden iskolában készülnek valamilyen rendhagyó forgatókönyvvel, amelyekben nemcsak a koronavírus-járvány terjedését megelőző intézkedéseket foglalnak bele, hanem a tanintézmények átfogó felújítása miatt megváltozott körülményekhez is alkalmazkodniuk kell.

A diákok és szüleik tűkön ülve várják, hogy megtudják, milyen körülmények között kezdődhet el az oktatás, azonban végleges választ még a tanévkezdés előtti utolsó napon sem adhatnak az iskolák vezetőségei, hiszen a helyzet „vírusügyileg és felújításügyileg is” képlékeny.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester hétfői sajtóájékoztatóján kitért ugyan a legfontosabb, az iskolák által az önkormányzattal legutóbb ismertetett részleteire, azonban ezek messze nem a végleges forgatókönyvek. Ezt Ferencz Salamon Alpár, a csíkszeredai József Attila Általános Iskola igazgatója is megerősítette a Maszolnak.

Folyamatosak az egyeztetések

Mint mondta, folyamatosan zajlanak az egyeztetések az iskolák vezetőségében arról, hogy mi lenne az optimális megoldás, és arra is keresik a lehetőséget, hogy a diákoknak és szüleiknek biztos támpontokat adjanak.

„Előfordul, hogy a városvezetés elavult információkat közöl, hiszen az iskolaépületek felújításának előrehaladásával a várakozásaink is változnak. A József Attila iskola esetében a jelen helyzet alapján azt tudjuk elmondani, hogy az előkészítő, az első és a nyolcadik osztályosok biztosan be fognak járni az intézménybe, ehhez a kisebb „benti” épületünket nyitjuk meg a tanulók számára” – részletezte az iskolaigazgató.

Másodiktól hetedik osztályig a tanulóknak nagyobb valószínűséggel kell majd online oktatásban részt venniük. Ha ez így történik, akkor az iskola igyekszik heti két-három olyan alkalmat biztosítani, amikor az osztálytársak személyesen is találkozhatnak. Ezt a döntést egy Dániában már sikeresen alkalmazott módszer inspirálta: ott eleve úgy kezdődik a tanév, hogy az első hetekben a diákok csapatépítő jellegű, szabadtéri tevékenységekkel gazdagított foglalkozásokon rázódnak bele az új tanévbe, vagy adott esetben ismerkednek meg egymással – tudtuk meg az iskolaigazgatótól.

A József Attila iskola vezetőségi tanácsának egyébként jövő hétfőn lesz fontosabb gyűlése, amelyen megpróbálnak véglegesíteni néhány döntést, ezt pedig ismertetnék a szülőkkel, diákokkal is.

Október második felében befejezhetik a munkálatokat

Az iskolaigazgató hozzátette, reményeik szerint október második felében a nagyobb, „kinti” épületükben befejezik az átalakítási munkálatokat, és akkor mind a 38 osztály a hagyományos módon bejárhat az iskolába. Rámutatott: a megújuló épületben a tantermek többsége a mérete miatt alkalmas arra, hogy a járványügyi intézkedéseknek megfelelően a diákok betarthassák a biztonságos távolságot egymástól. Ugyanakkor a tanórák és szünetek rendjét is úgy alakítják, hogy a tanulók ne legyenek egyszerre szüneten.

A József Attila iskolában négy, autizmussal élő gyermekeket oktató csoport is működik. Számukra kulcsfontosságú az, hogy a megszokott környezetük ne változzon. A tanintézmény vezetősége erre is gondolt: a felújítás után arra törekednek, hogy az ismerős környezetük továbbra megmaradjon. Ferencz Salamon Alpár nyomatékosította, mindenkinek az az érdeke, hogy a megszokotthoz legközelebb álló módon induljon az oktatás, ezért is szeptember 14-én hagyományos tanévkezdési ünnepséget tartanak, természetesen a járványügyi óvintézkedések betartásával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?