A Facebookon is követhető az amis kamaszok züllése

Az amis tinik szabadon züllhetnek két évig, és a Facebook révén a külvilág is jobban megismerheti, mi történik velük ilyenkor. Folyhat a pia, mehet a parti, de csak 14-16 év között. Aztán jöhet életük legfontosabb döntése.

A Daily Mail által begyűjtött Facebook-oldalak és fotók szerint az amisok szívesen kihasználják a Rumspring nevezetű időszakban, hogy okostelefonnal fotózhatják magukat, ezt megoszthatják másokkal a Facebookon, és bezsebelhetik, hogy „ááá, cuki", meg „jó kép, hiányzol csajszi!!!".

„Imádják a cuccot, de nem sok tapasztalatuk van, hogy használják" – magyarázza a sok hirtelen újdonságról Chris Weber, aki az amis tiniket próbálja leterelni a pia és a narkó útjáról. Noah Hershberger szerint közben kezdenek okosabbak lenni a tinik, és már nem posztolnak ki mindent a bulikról, mert tudják, hogy a rendőrök is láthatják, hogy például fiatalkorúan vedeltek.

A partiszervezésben is egyre profibbak: míg korábban egy házibuliban összejöttek tucatnyian a környező farmokról, mostmár százas nagyságrendű fiatal özönlik egy-egy buliba, akár más államokból is. A szervezésben Hershberger szerint is komoly szerepe van a Facebooknak, korábban szinte képtelenség lett volna ekkora partit összehozni. Ami még érdekes, hogy a nagy Rumspringa-züllés nem terjed ki arra, hogy az amis tinik a külvilágból nem amisokkal is randiznának, ismerkednének, barátkoznának, az egész megmarad a maga belterjességében.

Mivel a legtöbbük már iPhone-nal mászkál (amit napelemes töltővel fel tudnak tölteni), egy kisebbségnél a játékok is népszerűek lettek. Azonban a többség gyerekes hülyéknek tartja azokat, akik az Angry Birds-szel vagy a Farmville-lel verik el az idejüket. A felnőttek között is hódítanak amúgy az okostelefonok, a közösség a bolttulajoknak például engedi, hogy ezek segítségével reklámozzák magukat. Mindenesetre az amis lelkészek már elkezdték a modern technika elleni propagandát, a harc folytatódik.

Ha egy gyerek ultrakonzervatív vagy épp mélyen vallásos környezetben nevelkedik szigorú szabályok szerint, kamasszá érve gyakran ki akar törni ebből. Az amerikai amisok egy egész jó szelepet találtak ki a lázadás kieresztésére: ez a Rumspringa. 14 és 16 éves koruk között az amis ifjak lehetőséget kapnak, hogy megtapasztalják a kinti, a szektán kívüli világot, aztán döntsenek, az kell nekik vagy az amis lét. Statisztikailag hat a trükk, a legtöbben maradnak.

Kimaradt?