Nagy adag Remdesivirt kap Románia a koronavírusos betegek kezelésére

Három szakaszban összesen 25 157 adag Remdesivir hatóanyagú, Veklury elnevezésű gyógyszert kap Románia a koronavírusos betegek kezelésére az Európai Bizottság (EB) és az orvosságot gyártó vállalat között aláírt szerződés alapján - közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium.

A szaktárca szerint augusztus 7-én 6026 adag Remdesivir érkezik Romániába, ami hozzávetőlegesen 1200 beteg kezelésére elegendő (egy páciensnek öt adagot kell megkapnia). Az Európai Bizottság az elmúlt 14 napban jegyzett esetszámok alapján végezte az elosztást, így Románia kapja a második legnagyobb mennyiséget, Spanyolország után.

Az EB tervei szerint szeptember 11-én további 10.336 adag érkezik az országba a készítményből (ez mintegy 2067 beteg kezelésére elegendő), október 9-én pedig újabb 8795 adag (1759 betegnek). A gyógyszert az Unifarm Rt. állami vállalat raktárába szállítják, és onnan osztják majd szét a kórházaknak az ezekben kezelt súlyos és közepesen súlyos esetek számának függvényében.

A Veklury az első, uniós szinten engedélyezett gyógyszer a COVID-19 kezelésére. Augusztus elejétől kezdve az Európai Bizottság támogatásával Veklury-készleteket bocsátanak a tagállamok és az Egyesült Királyság rendelkezésére. Az EB Szükséghelyzeti Támogatási Eszköze finanszírozza az összesen 63 millió euró értékű szerződést, amelynek révén mintegy 30 ezer, súlyos tüneteket mutató beteget lehet majd kezelni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?