30 ezer koronavírusos kezelésére elegendő remdesivir érkezik az EU-ba

A szerdán nyilvánosságra hozott uniós megállapodás szerint elkezdik a súlyos Covid-19-tüneteket mutató betegek kezelésére alkalmas remdesivir forgalmazását.

Az Európai Bizottság július 3-án jelentette be, hogy gyorsított eljárásban engedélyezték a koronavírus elleni remdesivir forgalmazását. A brüsszeli testület szóvivője szerdán már arról számolt be, hogy aláírták a szerződést a Gilead gyógyszeripari vállalattal a hatóanyagot tartalmazó Veklury nevű gyógyszer terápiás kiszereléseinek biztosításáról.

Dana Spinant hozzátette, hogy a 63 millió euró értékben kötött szerződés szerint a gyógyszermennyiség mintegy 30 ezer, súlyos Covid-19-tüneteket mutató beteg kezelésére elegendő, és hozzájárul a szükségletek kielégítéséhez a következő néhány hónapban.

A szóvivő elmondta, hogy augusztus elejétől kezdve a bizottság koordinálásával és támogatásával Veklury-készleteket bocsátanak a tagállamok rendelkezésére. Az országok közötti méltányos elosztást uniós szinten egy allokációs kulcs alkalmazása biztosítja, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tanácsai alapján.

A bizottság jelenleg a további gyógyszerellátásra vonatkozó közös közbeszerzés előkészítésén is dolgozik, amely októbertől várhatóan fedezi a későbbi szükségleteket.

Kapcsolódók

Kimaradt?