Kulcsként is működő okostelefon-alkalmazást fejlesztenek

A jövő ajtaját kulcs helyett már az okostelefon nyitja majd: ma is kaphatók olyan zárak, amelyek szükségtelenné teszik a kulcsokért való kotorászást.

A Lockitron nevű cég kifejezetten a régi zárak átalakítására szakosodott hardvert és szoftvert gyárt. A társaság terméke egy, a zárak fölé szerelhető dobozka, ami a telefon közelségét érzékelve vagy egy alkalmazással leadott parancs hatására kinyitja a zárat. A kütyü wifi és Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik, illetve az NFC-t támogató telefont elég odaérinteni hozzá.

A tulajdonos egy webes felületen keresztül nézheti meg a zárhoz tartozó naplókat, illetve másoknak adhat egyszeri vagy többszöri használatra jogosító kódot. A Lockitronnak Android és iOS alkalmazása is van, de az ajtót akár a megfelelő számra küldött SMS kódra is kinyitja.

A zárakkal és egyéb biztonsági megoldásokkal foglalkozó Schlage cég szintén okostelefonról irányítható rendszereket fejleszt Nexia néven, de már nem csupán a zárakra koncentrál. A cég vásárlói a hőmérsékletet és a világítást is szabályozhatják telefonjukról alkalmazások segítségével. Ez a gyártó a Windows Phone és Blackberry szoftvereket használó emberekre is gondolt. A rendszer hátulütője, hogy a távvezérlést csak havi előfizetéssel veheti igénybe a felhasználó, egyéb esetben csak az otthoni hálózaton tudja kihasználni a rendszer előnyeit.

Kimaradt?