Karanténtörvény: a tünetmentes személyek otthoni elkülönítésbe vonulhatnak

Legtöbb 48 óra alatt felmérik a koronavírus-fertőzöttek helyzetét, a tünetmentes személyek otthoni karanténba vonulhatnak - jelentette ki kedd este a szenátus jogi bizottsága előtt Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A karanténtörvényről szóló vitán a tárcavezető leszögezte: azoknak a pácienseknek, akik hazamennek, 14 napig otthoni elkülönítésben kell maradniuk. Tătaru felhívta a figyelmet, hogy ezek a határidők a koronavírus-fertőzés esetén érvényesek, a törvény azonban nem csak erre a járványra vonatkozik.

Azoknak a személyeknek, akik a vörös jelzésű országokból érkeznek, kötelező módon karanténba kell vonulniuk - mondta el kérdésre válaszolva a tárcavezető. A javak lefoglalása a fertőtlenítés időszakára történik - pontosított a miniszter. Hozzátette: a kórházba beutalt személyek gyerekei negyedfokig elmenően a rokonoknál maradhatnak.

A közegészségügyi igazgatóság által elrendelt karantént a bíróságon lehet megtámadni. Arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, amikor már nem lesz veszélyhelyzet Tătaru azt válaszolta: „addig lesz veszélyhelyzet, amíg szükséges”.

Kapcsolódók

Kimaradt?