Elkerülhetetlen a vészhelyzet meghosszabbítása Nelu Tătaru szerint

A fertőzések nagy száma miatt a veszélyhelyzet újabb 30 napos meghosszabbítása július 15-től elkerülhetetlen az egészségügyi miniszter szerint.

Nelu Tătaru a B1TV-nek nyilatkozott hétfőn este a járványhelyzetről és a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedésekről. „A fertőzések számának alakulása a szükségállapot visszaállítását nem indokolja. A veszélyhelyzet meghosszabbítása július 15-től azonban szinte elkerülhetetlen. Az esetszámok növekedése nem tesz lehetővé további lazításokat” – jelentette ki a miniszter.

A kormány legutóbb június 17-től hosszabbította meg újabb 30 nappal a vészhelyzetet, ami jogi alapot teremt bizonyos korlátozó intézkedések megtartására. A vészhelyzet ideje alatt, július 16-ig kötelező marad az egészségügyi távolság betartása, a védőmaszk viselése a tömegközlekedési járműveken és a zárt nyilvános terekben, zárt térben legtöbb 20, a szabadban 50 fő gyülekezhet. Továbbra is zárva maradnak a vendéglátóhelyek beltéri részei, a mozik és a színházak. 

Az alkotmánybíróság döntése értelmében a vészhelyzet meghosszabbításához nem szükséges a parlament jóváhagyása. Így a kormány megteheti ezt a lépést, ahányszor jónak látja. Ám az alkotmánybíróság arról is döntött, hogy az állampolgári alapjogokat csak törvénnyel lehet korlátozni, ezért hatályon kívül helyezték az egészségügyi miniszter rendeleteit, amelyek alapján korábban kórházban tartották a koronavírus-fertőzötteket, és karanténba küldték a fertőzöttekkel kapcsolatba került, vagy járvány sújtotta országokból érkezett embereket.

A kormány kidolgozta a járványhelyzetben alkalmazható közegészségügyi intézkedésekről szóló törvény tervezetét, ám az egyelőre megfeneklett a szenátusban. A Stratégiai Kommunikációs Csoport legfrissebb közlése szerint eddig 573 fertőzöttet engedtek ki kérésükre a kórházakból, s mintegy 30 ezer fertőzésgyanús személy hagyta el az otthoni karantént.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?