Ez az esetszám indokolná a szükségállapot visszaállítását a miniszter szerint

 

Akkor lesz indokolt a szigorú korlátozásokkal járó szükségállapot újbóli bevezetése, ha országos szinten 3-4 nap alatt összesen 10 ezerrel nő az új koronavírus-fertőzések száma – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Nelu Tătarut az Agerpres hírügynökség kérdezte a járványhelyzetről. A miniszter elmondta, hogy Romániában még nem ért véget a pandémia első hulláma, a rekordokat döntő fertőzésszámok voltaképp az első hullám második csúcsát jelentik.

A tárcavezető kijelentette, az 500-on felüli napi új esetszám még nem teszi indokolttá a szükségállapot visszaállítását. Erre a lépésre akkor lenne szükség, ha egy adott időintervallumban exponenciálisan nő a az új fertőzések száma. „Egy dolog, hogy hét-tíz nap alatt 10 ezer új betegünk van, és más, ha három-négy nap alatt fertőződnek meg ennyien országos szinten. Ez utóbbi esetben indokolt a szükségállapot bevezetése” – magyarázta Tătaru.

Az adatok gyakorlatilag rosszabbak, mint amilyenek a szükségállapot ideje alatt voltak. Mi történik?

Közzétette: Maszol.ro – 2020. július 9., csütörtök

A miniszter megjegyezte azt is, hogy ha a fertőzésszámok robbanásszerű növekedése nem jellemző az egész országra, hanem csak néhány városra koncentrálódik, akkor nem vezetnek be országosan szükségállapotot, hanem karantén alá vonják az érintett településeket.

Mint ismert, a szükségállapot a készenléti állapot legmagasabb fokozata, és az államfő rendelheti el elnöki dekrétummal. Romániában a járvány terjedésének kezdetén, március 16-án 30 napra szükségállapotot vezettek be, amit további 30 nappal meghosszabbítottak. A szükségállapot idején szigorú korlátozásokat, például kijárási tilalmat is elrendeltek a járvány megfékezése érdekében

Kapcsolódók

Kimaradt?