RMDSZ-es jelöltállítás: függőben maradt a Hargita megyei tanácselnökjelölt személye

Július 19-én zárul le az RMDSZ-ben a helyhatósági választásokat megelőző jelöltállítás folyamata. Ezt a határidőt szabta meg hétfői ülésén a járvány miatt nehézségekbe ütköző területi szervezeteknek a Szövetségi Elnökség és a Szövetségi Állandó Tanács. Az előbbi testületnek kellett volna határoznia arról, hogy ki lesz a tanácselnökjelölt Hargita megyében, de a döntést visszautalta a Hargita Megyei Egyeztető Tanácshoz.

A Szövetségi Elnökség (SZE) és Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) egymás követő kolozsvári ülésén történtekről Horváth Anna számolt be lapunknak. Az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke emlékeztetett,  hogy a marosvásárhelyi tanácsosi jelöltlistát a SZE véglegesítette a Maros megyei Területi Állandó Tanács (TÁT) javaslata alapján, csak egy nevet változtatva rajta. Mint azt megírtuk, az első tíz, befutónak tartott helyen egyetlen jelenlegi marosvásárhelyi RMDSZ-es képviselőtestületi tag neve sem szerepel.

A lista már nem szerepelt a SZÁT ülésének napirendjén, mint ahogy egyetlen megyei jogú városi jelöltlista sem – tájékoztatott Horváth Anna. Beszámolója szerint a TÁT és a Szövetségi Elnökség közös döntésére is csak azért került sor rendhagyó módon, mert a június 25-ig meghosszabbított jelöltállítási határidőig nem sikerült meghozni a helyi döntést, tehát nem sikerült a Szövetségi Képviselők Tanácsának határozata által előírt, a helyi választmány és a TÁT közös döntését tető alá hozni. Így, szintén az SZKT-határozat értelmében, egy szinttel feljebb, a TÁT és Szövetségi Elnökség mondta ki a végső szót.

A Hargita megyei önkormányzati elnökjelölt kérdésében egyöntetű döntés született a Szövetségi Elnökségben arról, hogy érvényesnek tekintik Borboly Csaba jelenlegi tanácselnök és a Barti Tihamér jelenlegi alelnök pályázatát, annak ellenére, hogy az SZKT által megszabott feltételek közül egyet nem teljesített egyik jelölt sem: éspedig, egyikük sem tudta megszerezni a három Hargita megyei területi szervezetből az előírt számú választmányi ajánlást.

„A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások is nehezítették ennek a kritériumnak a teljesítését. Ezért a Szövetségi Elnökség – a jogával élve – visszautalta a döntést a Hargita Megyei Egyeztető Tanács hatáskörébe, július 19-ig megszabva a határidőt arra, hogy a Csík, Udvarhely és Gyergyó területi szervezet hozza meg azt a döntést, amit értelemszerűen a legjobb a helyi szinten meghozni. A Hargita megyeieknél jobban senki nem dönthet, és senki nem jogosultabb erre, úgyhogy a bölcsességükben bízva az elnökség rájuk bízta a döntést” – mondta az ügyvezető alelnök.

Horváth Anna elmondta még, hogy néhány esetben a SZÁT, illetve a SZE jóváhagyta a megyei területi szervezetek által kért határidő-meghosszabbításokat július 19-ig a jelöltállítások befejezésére. Példaként említett Szatmár megyét, ahol a Német Demokrata Fórummal való – négyévenként esedékes – egyeztetetést nem sikerült befejezni minden településen.

A helyhatósági választásokat júniusban kellett volna megtartani, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, és valószínűleg szeptember 27-ig szervezik meg. Az önkormányzati választottak mandátumát törvénnyel hosszabbították meg november elsejéig.

Kapcsolódók

Kimaradt?