Óriástumort távolítottak el egy németjuhászból Kolozsváron

Egy 12,6 kilogrammos tumort műtöttek ki egy 11 éves németjuhászból a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen (USAMV). Az eltávolított daganat a kutya testsúlyának kicsivel több mint egynegyedét tette ki – írja a HotNews.

A műtétet az Állatorvostudományi kar (FMV) sebészeti klinikáján végezték, a beteg pedig egy 50 kilogrammos németjuhász volt. A diagnózist szintén az USAMV kolozsvári klinikáin állapították meg komputertomográfia (CT) vizsgálattal – közölték csütörtöki közleményükben az állatorvosi egyetem képviselői.

A sebészeti klinika állatorvosai már korábban is végeztek hasonló műtéteket, viszont még soha nem volt dolguk ilyen nagy lépdaganattal. „Ezt a beavatkozást az különbözteti meg a korábbi eljárásoktól, hogy a lépdaganat 12,6 kilogrammos volt, ami meghaladta a kutya súlyának 25 százalékát” – mondta Florin Beteg professzor, az orvoscsoport vezetője.

A diagnózis hemangioszarkóma, ami egy rosszindulatú, a vérerekben megjelenő daganat. Előfordulása 0,2–5 százalék között van, ám a műtét utáni prognózis biztató. Az orvosok elmagyarázták, a beavatkozás nagyon kockázatos, mivel „a léprepedés és a vérzés veszélye állandóan fennáll”.

A sebészek szerint a műtét után a kutya, Daisy állapota nagyon jól alakul, hétvégéig a klinikán tartják állandó megfigyelés alatt – magyarázták a kolozsvári USAMV állatorvosai.

(Nyitókép: a kolozsvári USAMV Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?