Antal Árpád szerint a belügyminiszter és az ortodox egyház öngólt rúgott

Marcel Vela belügyminiszternek be kellene nyújtania lemondását az ortodox egyházzal kötött egyezmény miatt – vélte Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Szerdai online sajtótájékoztatóján kifejtette, az ortodox egyház és a belügyminisztérium közti protokollum is azt mutatja, hogy két Románia létezik: az egyik, ahol racionálisan döntünk, betartjuk a szabályokat és megértjük, miért fontos otthon maradni még húsvétkor is, a másik pedig a „dörzsölt” Románia, amelyben azért vannak a szabályok, hogy ki lehessen azokat cselezni. 

Antal Árpád bízik abban, hogy végül az „észszerű Románia” győz, és együtt tudunk fellépni a koronavírus-járvány ellen, függetlenül attól, hogy ki milyen vallású, etnikumú és az ország melyik történelmi régiójában lakik. Kifejtette: örül annak, hogy a romániai lakosság jelentős része elutasítóan viszonyul az ortodox húsvétra vonatkozó egyezményhez, így van esély, hogy normális kerékvágásba kerül az ország. 

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a belügyminiszternek be kell nyújtania lemondását. Ugyanakkor úgy véli, sokat elárul arról, hogy mekkora támogatottsága van a belügyminiszter kezdeményezésének az is, hogy eddigi sajtótájékoztatóin minden alakalommal jelen volt Raed Arafat belügyi államtitkár is, ám kedd este Marcel Vela egyedül, magányosan jelentette be „ezt a zseniális ötletét”. 

Antal Árpád rámutatott: Románia több pólusú ország, és az ortodox egyház az egyik hatalmi centrum, amellyel mindig számolni kell. Véleménye szerint a húsvét megünneplésével és a kijárási tilalom szabályainak enyhítésével most öngólt rúgtak. Most arról sem lehet beszélni, hogy a katolikusok vagy protestánsok másként közelítik meg az ünnepet, hiszen a görög, bolgár, szerb ortodoxok sokkal szigorúbb döntéseket hoztak, ott letartóztatták a pópákat, akik nem tartották be a szabályokat, hívta fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi polgármester. Hozzátette: Romániában 25 éven keresztül az volt a vélekedés, hogy az ortodox egyház nélkül nem lehet választást nyerni, ám Klaus Johannis győzelme ezt megcáfolta.  

(Címlapfotó forrása: háromszéki önkormányzat)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?