Lemondásra szólította fel a belügyminisztert az RMDSZ

Nyilvánosan lemondásra szólította fel Marcel Vela belügyminisztert az RMDSZ, amiért enyhítette a kijárási tilalmat az ortodox hívek számára a közelgő húsvéti ünnepeken. Hegedüs Csilla szóvivő szerint a tárcavezető ezzel veszélybe sodorta az ország lakosságát, és diszkriminálta a nem ortodox vallású állampolgárokat.

„Mivel a belügyminiszter a keddi döntésével az ország összes állampolgárának az egészségét veszélyeztette, mert a saját kormányának a közegészségügyi intézkedéseit, az államfő által elrendelt szükségállapotot nem vette figyelembe, és veszélybe sodorta az országot, illetve azért, mert diszkriminálta a római katolikus és a protestáns híveket, az RMDSZ Marcel Vela belügyminiszter lemondását kéri” – nyilatkozta a Maszolnak Hegedüs Csilla.

A szóvivő szerint csak a belügyminiszter lemondása mentheti meg a helyzetet, hogy a lakosság komolyan vegye a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott óvintézkedéseket. Mint ismert, az RMDSZ szerda reggeli közleményében felelőtlennek és diszkriminatívnak nevezte az ortodox egyház és a belügyminisztérium közötti megállapodást, amelynek értelmében a hívek pénteken és szombaton reggel hét és délután öt üra között a templomokban megkaphatják a szentelt kenyeret, illetve szombaton az éjféli misét követően a rendőrök és a csendőrök „házhoz vihetik” nekik a jeruzsálemi szent fényt.

Klaus Johannis államfő utóbb a megállapodás felülvizsgálatára kérte Ludovic Orban kormányfőt és Marcel Vela belügyminisztert. Marcel Velát lemondásra szólította fel Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) európai parlamenti képviselője és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép forrása: Hegedüs Csilla Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?