Távoktatás: táblagépeket vásárolnak Kolozsváron a rászoruló diákoknak

1,57 millió lejjel pótolta ki az iskolák eszközvásárlásra fenntartott költségvetését keddi ülésén Kolozsvár önkormányzata. Ebből a pénzből az oktatási intézmények táblagépeket vásárolhatnak a rászoruló diákjaiknak. 

Kolozsváron 37 538 diák tanul 0-12 osztályban (a speciális oktatásban és a posztliceális képzésben résztvevőket nem tartalmazza ez a szám, ugyanis ez a két képzésforma nem tartozik az önkormányzathoz). Ebből 2 098 diák nem rendelkezik otthon laptoppal, táblagéppel vagy számítógéppel, így nem férnek hozzá az online térbe átköltöztetett oktatáshoz. Ezt a problémát orvosolta keddi döntésével az önkormányzat.  

A táblagépek 10 hüvelykes kijelzővel, 16 gigás belső memóriával, 2 gigás RAM-mal rendelkeznek, egységáruk 750 lej. Az iskolák igény szerint internetkártyát is vásárolhatnak az eszközökbe. A táblagépeket az iskolák a szünidő alatt vásárolják meg, és az osztályfőnök vagy a tanító felel azért, hogy a táblagépek eljussanak a diákokhoz. A diákoknak nem kell a szükségállapot lejártával visszaadniuk a táblagépeket, ezeket 8. vagy 12. osztály végéig használhatják.

Újabb összegeket fordítanak járványkezelésre. Április 7-i online ülésén a városi tanácsosi testület 5,5 millió lejjel egészítette ki a Clujana Városi Kórház idei költségvetését. Ebből az összegből 4 millió lejt felszerelésekre (lélegeztetőgépre, életjelmonitorra, intenzív terápiás ágyakra, defibrilláló gépre, orvosi vizsgálatok készítésre alkalmas felszerelésre stb.) fordít az intézmény, a fennmaradó 1,5 millió lejből koronavírus elleni védőfelszerelést vásárol. Májusban, az uniós pályázási időszak elindulásakor az önkormányzat pályázatot fog benyújtani a pénz visszaszerzése érdekében.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?