Lapértesülés: júniusban nyitnak újra az iskolák Romániában

FRISSÍTVE - Júniusban nyitnak ki újra az iskolák, és a tanév folytatódik – közölte keddi híradójában az Antena1 oktatási minisztériumi forrásokra hivatkozva.

A tévécsatorna értesülései szerint a képességvizsgákat és az érettségi vizsgákat is megtartják az nyári szünidő előtt. Az nem világos, hogyan lesz idő bepótolni a kiesett tananyagot.

Az oktatási minisztérium egyelőre nem reagált a sajtóértesülésekre. Monica Anisie tanügyminiszter hétfőn a Hotnewsnak azt nyilatkozta: legalább május közepéig, tehát a szükségállapot lejártáig a tanulók is otthon maradnak.

A tárcavezető elmondta: a szükségállapot ideje alatt a diákok továbbra is otthonról tanulnak. A legfontosabb most a diákok és a tanárok biztonsága, egészsége, nyomatékosított. Emlékeztetett, az iskolák újranyitásáról az Országos Különleges Katasztrófavédelmi Bizottság dönthet. 

FRISSÍTÉS: A szükségállapot lejárta (a jelenlegi dátum május 16.) után nyitnak ki újra az iskolák, és folytatódik a tanév a közoktatásban és az egyetemeken – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter. Monica Anisie közlése szerint az országos képességvizsgák és az érettségi időpontja várhatóan júliusra tolódik, ám ezeken nem kérik számon a második félévi tananyagot. A miniszter hangsúlyozta: semmi sincs még kőbe vésve, a tanév alakulása a koronavírus romániai terjedésétől függ.

Monica Anisie továbbra is fenntartja, hogy nem merül fel a tanév befagyasztásának lehetősége, továbbá a képességvizsga és érettségi vizsga kapcsán meghozott döntést a héten fogja ismertetni. Elmondta, megvizsgálják, hogy más országokban mit léptek, jövő héten például az EU-tagállamok tanügyminisztereivel egyeztet.

A tanügyminiszter azt is közölte: a nyolcadikokosok próba-kisérettségiét és a tizenkettedikesek próbaérettségijét biztos nem tartják meg. Romániában március 11-én zártak be az iskolák.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja

(Nyitókép forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?