Kijárási tilalom: új formanyomtatvány jelent meg, de ennek örülni fog

Elérhetővé tette szombattól a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) a kijárási tilalom idején használatos nyilatkozat és munkahelyi igazolás számítógépen és okostelefonon kitölthető formanyomtatványát. Használatával jelentős időt takarít meg, és nyomtató sem kell hozzá.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport közlése szerint kitöltése után a dokumentum PDF formátumban lementhető, és telefonon is meg lehet mutatni igazoltatáskor a személyi igazolvánnyal együtt a hatóságoknak. Fontos azonban, hogy a nyilatkozat végén szerepeljen a formanyomtatvány kitöltőjének a kézzel írott aláírása is.

Egy PDF formátumú dokumentumot kinyomtatás nélkül is alá lehet írni. Ha telefonon tölti ki a nyilatkozatot, akkor több alkalmazást is használhat a kézzel írt aláírásának elhelyezésére a nyilatkozat végére. (Androidra ajánljuk ezt, iOS-re ezt). Ha számítógépet használ, itt talál útmutatót az aláírás elhelyezésére. A formanyomtatvány meg is jegyzi a fontosabb adatokat (pl. név és lakcím), így ezeket nem kell egy új nyilatkozat kitöltésekor újra beírni.

A GCS a közleményében hangsúlyozza, hogy a személyes adatokat az STS nem tárolja. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy ez az egyetlen hivatalos online platform, amelyet a Romániában a saját felelősségre tett nyilatkozat kitöltésére használni lehet.

FONTOS - A saját felelősségű nyilatkozat korábbi formanyomtatványa továbbra is érvényes! Itt lehet kitölteni, majd kinyomtatni és aláírni. A munkahelyi igazolás korábbi formanyomtatványa is használható. Itt lehet kitölteni, majd kinyomtatni és aláírni. Ugyanakkor ezeket a nyilatkozatokat teljes egészében kézzel is meg lehet írni, a formanyomtatványok modellje alapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?