Így készültek fel a romániai kórházak a koronavírusos betegek fogadására

A koronavírus miatt világszerte hiánycikké váltak a védőöltözékek és -maszkok, a kereslet százszor nagyobb lett, mint a járvány előtt, az árak pedig az égbe szöktek, ezek a felszerelések átlagosan hússzor drágábbakká váltak. A hazai kórházak ellátottsága vegyes képet mutat – járt utána a bukaresti sajtó.

Brassó: védőruhák két napra

A brassói járványkórház mindössze a hét közepén közölt adatok szerint tíz teljes védőruhával rendelkezik – ez a készlet egyetlen koronavírusos beteg kezelése esetében is legfeljebb két napra lenne elégséges. Ezek a ruhák ugyanis kizárólag egyszeri használatra alkalmasok.

A kórház fertőző betegségekre szakosodott főorvosa, Adrian Marinescu szerint egyetlen koronavírusos tüneteket mutató beteg esetében – amennyiben a kór lefolyása komplikáció mentes lenne – egy nap alatt legkevesebb hat védőöltözékre lenne szükség. Amennyiben a betegség súlyossá válna, és a páciens az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályra kerülne, akkor naponta nagyjából kilenc védőruha lenne szükséges.

A brassói járványkórház illetékesei egyébként nemrégiben harminc védőöltözékre adtak fel rendelést, ezek a ruhák azonban még nem érkeztek meg, és azt sem lehet tudni, mikor kerülnek a kórházhoz. Ám ha meg is érkeznének, ez mindössze azt jelentené, hogy az intézmény egy páciens normális lefolyású megbetegedése során öt napra, öt koronavírusos beteg esetében pedig csak egyetlen napra rendelkezne a szükséges védőöltözékekkel.

Igaz, nemrégiben beszereztek 420 darab, FFP2 védelemmel rendelkező arcmaszkot is. A fertőtlenítőszerek esetében valamivel jobb a helyzet. A kórház jelenleg négy és fél kiló incidin felület- és eszközfertőtlenítővel és 600 darab Incidin oxywipe széles hatásspektrummal rendelkező, érzékeny felületek gyors fertőtlenítéséhez és tisztításához használatos törlőkendővel rendelkezik.

Kolozsvár: elegendő fertőtlenítőszer

Felszereltség dolgában nem áll sokkal jobban a kolozsvári járványkórház sem. Egyelőre 183 kapucnis kezeslábassal rendelkeznek. Ez a mennyiség 3-5 koronavírusos beteg teljes kórházi kezelésére lenne elegendő, amennyiben nem jelentkeznek komplikációk és a páciensek nem kerülnének az intenzív terápiás osztályra. Ebben az esetben viszont mindössze egy hétre lenne elegendő és csupán három beteg esetében.

Ráadásul ezek a védőruhák nem csak a koronavírussal fertőzöttek kezelésére szolgálnak, szükség esetén más, az orvosokra veszélyes fertőzéssel beutalt páciensek esetében is fel kell majd használni azokat.

A készleten egyelőre 980 darab, FFP2 védelemmel ellátott arcmaszk is szerepel.  A kolozsvári kórház nagyjából elegendő fertőtlenítővel rendelkezik, a beszerzett 105 kiló szer hússzor több a brassói mennyiségnél. Emellett 312 kézfertőtlenítő, továbbá a kritikus felületek tisztítására alkalmas 105 kiló speciális szert is beszereztek.

Nagybánya: nincs sürgősségi helyzet

A nagybányai járvány- és pszichiátriai kórház ugyan 633 teljes védőruhával rendelkezik, ami normális körülmények között – vagyis nem a koronavírusos járvány körülményei között – két hónapig elegendő lenne.

A járvány esetén azonban 10-19 koronavírusos beteg kezeléséhez, vagy súlyos megbetegedés esetén 10 páciens ellátásához volna elegendő. A nagybányai kórház semmiféle további védőfelszerelést nem rendelt meg, a kórház vezetése szerint ugyanis jelenleg nincs sürgősségi helyzet.

Viszonylag kevés, mindössze 280 darab FFP2 védelemmel ellátott, és alig 20 darab FFP3 védelemmel és HEPA szűrővel ellátott arcmaszk áll a kórház rendelkezésére. Egyszer használatos kesztyűkből viszont 83 100 pár, sebészeti maszkból 10 500 darab, kézfertőtlenítőből 126 egyliteres üveg, incidinből 1,5 kilogramm, mikrozid törlőkendőből 55 doboz, mikrozit AF liquid gyors felületfertőtlenítőből 156, egyenként negyedliteres flakon áll a raktáron.

A kórház egyébként nemrégiben 120 doboz mikrozid AF törlőkendőt is megrendelt. Az intézmény illetékesei szerint a fertőtlenítőszerek készlete két hónapig elegendő.

Temesvár: már működik a koronavírus-részleg

Temesváron viszont egészen másként fest a helyzet.A Victor Babes járványkórház 1030 komplett védőruhával rendelkezik, készletei tehát százszorosan haladják meg a brassói járványkórházét. A raktáron lévő készletek mellett azonban a kórház valamennyi részlegét egy hónapra elegendő öltözékkel látták el.

A kórház 5150 egyszer használatos köpenyt, 7200 sebészeti papucsot, 4000 műtős sapkát, 719, egyaránt 100 darabos vizsgálókesztyűt szerzett be. Ugyanakkor megrendeltek 40 ezer sebészeti maszkot, 600 FFP2 védelemmel ellátott arcmaszkot, 600 pár sebészeti kesztyűt.

A kórházban egyébként már működik a „koronavírus-részleg” is, ahol nemrégiben elhelyezték az Olaszországból érkezett, koronavírussal fertőzött beteget, illetve további két személyt, akik fertőzésgyanúsnak bizonyultak. Ide került egyébként a hetedik romániai koronavírusos serülőkorú lány is.

Konstanca: nincs válasz

A konstancai járványkórház a bukaresti sajtó készletekkel kapcsolatos kérdésére nem volt hajlandó válaszolni. A vezetőség a válaszadást a kormány által létrehozott, a koronavírus-esetekkel foglalkozó országos kommunikációs csoportra hárította, amely – a konstancai illetékesek szerint – egyedül jogosult a sajtónak nyilatkozni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?