FRISSÍTVE – Újabb kormányalakítási tárgyalásokra hívta a parlamenti pártokat az államfő

FRISSÍTVE: Visszaadta kormányalakítási megbízását Florin Cîțu kijelölt miniszterelnök, akinek a kormányjavaslatáról csütörtök délután kellett volna szavaznia a parlamentnek. Klaus Johannis államfő tudomásul vette a döntést, és későbbre ígért reakciókat. FRISSÍTÉS: Péntek 13 órára kormányalakítási tárgyalásokra várja a parlamenti pártokat Klaus Johannis államfő.

Az elnöki hivatal alig néhány perccel a kabinet beiktatása érdekében összehívott parlamenti ülés előtt közölte a hírt, hogy a kijelölt miniszterelnök visszaadta a kormányalakítási megbízását. Florin Cîțu döntése a koronavírus-járvánnyal és az alkotmánybíróság csütörtöki döntésével van összefüggésben. A taláros testület teljes egészében összeegyeztethetetlennek ítélte az alkotmánnyal ítélte a február elején elfogadott 26-os számú sürgősségi kormányrendeletet, amely a parlamenti választások megszervezését módosította volna.

Ezzel gyakorlatilag elúszott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Klaus Johannis által szorgalmazott előre hozott parlamenti választások megszervezésének az esélye a helyhatósági választásokkal egy időben. Sőt, miután több parlamenti párt jelezte, hogy megszavazza csütörtök délután a PNL kormányjavaslatát, az előre hozott választások terve is csak úgy valósulhat meg, hogy ha újból kezdik a kormányalakítási procedúrát.

A koronavírus-válság közepette a parlamenti pártok egyetértettek abban, hogy véget kell vetni a kormányválságnak, nem szabad a választások előrehozását erőltetni, az országnak teljes jogkörű kormányra van szüksége. Mivel „félő volt", hogy a parlament csütörtökön beiktatta volna az előrehozott választások kiprovokálása érdekében, bukásra szánt „áldozati kabinetet", a média szerint Florin Cîțu azért lépett vissza, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban alakíthassa meg a teljes jogú kormányt. Johannisnak ismét egyeztetést kell kezdeményeznie a parlamenti pártok vezetőivel, ami után ki kell jelölnie valakit miniszterelnöknek.

Visszalépését Florin Cîțu "fegyelmezett pártkatonai" mivoltával és Románia "nehéz helyzetével" indokolta. "Ahhoz, hogy a párt sikeresen szerepeljen a választásokon, a párt elnöke kell a kormány élén álljon" - írta közösségi oldalán Cîț. Hozzátette: jelölésére akkor került sor, amikor a pártok többsége egyetértett a választások előrehozásával, de ez ma már nem lehetséges. Ezzel közvetve elismerte, hogy azért kellett volna a PNL régi-új kormányának névsorával a parlament elé járulnia, hogy a törvényhozás elutasítsa kabinetjét, nem pedig azért, hogy beiktassák.

Felfüggesztették az ülést

Miután Florin Cîţu visszaadta kormányalakítási megbízását, a parlament két házának együttes ülését felfüggesztették miután. Marcel Ciolacu képviselőházi elnök bejelentette, hogy kapott egy átiratot a kijelölt miniszterelnöktől. „Ilyen körülmények között az ülést felfüggesztem. Előfordulhat, hogy szombaton vagy vasárnap meghallgatjuk a szakbizottságokban a miniszterjelölteket" – jegyezte meg.

Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök február 28-án nyújtotta be a parlamentbe a kormánynévsort és a kormányprogramot. A miniszterjelölteket múlt héten hallgatták meg a parlamenti szakbizottságokban.

PSD-elnök: ez a legjobb dolog, ami történhetett

Ez a legjobb dolog, ami történhetett - így reagált Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke arra, hogy Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök csütörtökön visszaadta kormányalakítási megbízását. Ciolacu azt ígérte, hogy „megsürgeti” a következő kormány minisztereinek parlamenti meghallgatását.

Tăriceanu: Cîţu csúfot űz a parlamentből és a lakosságból

Azzal, hogy visszaadta kormányalakítási megbízását, Florin Cîţu kijelölt kormányfő a parlament iránti megvetését fejezte ki és emellett csúfot űz a román állampolgárokból, vélekedett Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

„A parlament intézménye iránti megvetés kifejezése ez. Csúfot űznek a parlamentből és az ország minden polgárából” - adott felháborodásának hangot Tăriceanu a parlamentben. Véleménye szerint felelőtlenség Florin Cîţu részéről, hogy visszaadta megbízását. „Ez szégyen a PNL-nek, szégyen Romániának” - fűzte hozzá az ALDE-elnök.

RMDSZ: politikai csaták helyett gyors megoldásra van szükség

Az államfőnek sürgősen nevesítenie kell egy olyan miniszterelnökjelöltet, aki komolyan veszi a feladatát, és aki képes az országot kormányozni most, a koronavírus-járvány idején – reagált az RMDSZ a sajtószóvivője, Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök révén az előállt helyzetre.

A kijelölt kormányfőnek a miniszterek névsorával és a kormányprogrammal mielőbb meg kell jelennie a parlamentben, hogy a törvényhozás jóváhagyását kérje – mondta.

„Most nem politikai csatározásra és felelőtlen lépésekre van szükség, hanem a helyzet gyors megoldására. Az államfő feladata és felelőssége az, hogy sürgősen megoldja a helyzetet” – nyilatkozta a Maszolnak Hegedüs Csilla.

A Népi Mozgalom Párt nemzeti egységkormányt javasol

Legitim és döntőképes kormány létrehozását szorgalmazza Facebook-bejegyzésében Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, aki szerint nemzeti egységkormányt kell létrehozni, a Nemzeti Liberális Pártnak pedig „rá kell ébrednie a valóságra”.

Tomac azt írja, sürgősen és felelősségteljesen kell létrehozni egy legitim és teljes egészében döntőképes kormányt, amely átvezeti Romániát a jelenlegi „szörnyű viharon”. „Kötelességünk azonnal véget vetni mindennemű politikai kalandnak. Románia nem maradhat a politikai bizonytalanság mezsgyéjén, amikor a krízis küszöbén van a közegészségügy, és ebből következően súlyos problémák merülhetnek fel a gazdaságban. Új kormányunk kell hogy legyen: ma, holnap, de legkésőbb hét végéig” - olvasható a pártelnök bejegyzésében.

Emlékeztetett: még a Florin Cîţu kormányfői megbízása előtt javasolta, hogy egy nemzeti egységkormányt, vagy legalább egy PNL-PMP-USR kormányt hozzanak létre az ország folyó ügyeinek kézben tartása érdekében. Úgy vélekedett: az államfőnek legalább most, „a tizenharmadik órában” meg kellene hallgatnia ezeket a javaslatokat.

FRISSÍTÉS: Péntek 13 órára kormányalakítási tárgyalásokra várja a parlamenti pártokat Klaus Johannis. Csütörtök esti nyilatkozatában az államfő azt mondta: tiszteletben tartja Cîţu döntését, amely szerinte "politikai érettségről" tanúskodik. Iohannis péntekre ismét kormányalakítási egyeztetésekre hívta a pártokat, ugyanakkor felszólította a parlamentet: gyorsítsa fel az új kormány beiktatásával kapcsolatos eljárást, hogy Romániának jövőt hét közepéig teljes jogkörű legitim kormánya legyen.

Az elnök nem részletezte Cîţu visszalépésének hátterét, hanem arra helyezte a hangsúlyt, hogy a koronavírus-válság közepette nincs helye a politikai torzsalkodásoknak, és az állami hatóságoknak - amelyeknek szerinte hatékonyan sikerült megelőzni a járvány romániai terjedését - minden energiájukat a rendkívüli a lakosság egészségének megőrzésére kell fordítaniuk. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?