A koronavírus és az alkotmánybíróság döntése is befolyásolhatja a kormány beiktatását

Csütörtök délután 16 órára hívta össze a parlament egyesített házbizottsága a kétkamarás országgyűlés együttes ülését, amelyen a Florin Cîțu miniszterelnök-jelölt kormányának beiktatása ügyében dönt a törvényhozás.

A parlament napirendjén továbbra is szerepel a szavazás, annak ellenére, hogy szerdán minden, száz főt elérő, vagy azt meghaladó beltéri tömegrendezvéyt, összejövetelt betiltottak a koronavírus-járvány elleni óvintézkedés gyanánt. Raed Arafat, az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság elnöke újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy „ez más kategória”.

A szavazás időzítése azzal áll összefüggésben, hogy csütörtökre várható az alkotmánybíróság döntése az előrehozott választásokról szóló, Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ által kifogásolt 26-os számú sürgősségi kormányrendelet ügyében. Az RMDSZ a rendelet hatályon kívül helyezésétől tette függővé, hogy részt vesz-e a bizalmi szavazáson.

Kelemen Hunor korábban úgy értékelte: a november óta kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a párt éléről elnökké választott Klaus Johannis államfő nem tettek le arról, hogy – a kormányalakítási kísérleteik parlamenti elutasítása révén – előrehozott választásokat provokáljanak ki. Az RMDSZ elnöke szerint ennek az a feltétele, hogy helyezzék hatályon kívül a 26-os sürgősségi kormányrendeletet, amellyel a PNL-kormány önkényesen módosította a választási rendszert.

Hasonló állásponton van a legnagyobb frakcióval rendelkező PSD is, de a tavaly ősz óta ellenzékben lévő szociáldemokraták most már nem készülnek arra, hogy távolmaradásukkal akadályozzák a kormányválság megoldását, döntésképtelenné téve a parlamentet a bizalmi szavazás napján.

A szociáldemokrata házelnökök arra azonban felkérték Cîțut: csütörtökig jelöljön új minisztereket azok helyére, akiknek a beiktatását nem támogatták a parlamenti szakbizottságok. A régi-új miniszterek „alkalmassági vizsgáján" hét jelöltöt utasított el az illetékes szakbizottság baloldali többsége. A szakbizottságok véleménye konzultatív jellegű. Éppen ezért a kijelölt kormányfő nem nevezett meg új miniszterjelölteket.

Florin Cîțu miniszterelnök-jelölt a PNL február elején megbuktatott, azóta ügyvezetői hatáskörrel működő egyszínű kormány számára kért ismét bizalmat a román parlamenttől. A kormány beiktatásához a törvényhozók többségének – legalább 233 képviselőnek és szenátornak – a támogatására van szükség. A parlament határozatképességéhez is legalább 233 törvényhozó jelenlétére van szükség.

A koronavírus-fertőzés elterjedése miatt egyébként az utóbbi napokban a Népi Mozgalom Párta (PMP), a Mentéstek meg Romániát Szövetség (USR) és még a PSD is azt üzente a PNL-nek és Johannisnak, hogy tegyenek le az előre hozott parlamenti választásokról, mert az országnak ebben a helyzetben egy teljes jogkörrel rendelkező ormányr avan szüksége mielőbb.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?