Az RMDSZ üdvözli az alkotmánybíróság döntését, és megszavazza az új kormányt

Üdvözli az RMDSZ az alkotmánybíróság csütörtöki döntését, amellyel alaptörvénybe ütközőnek minősítette az előrehozott parlamenti választásokról szóló, február elején kiadott sürgősségi kormányrendelet egészét. Ennek nyomán a magyar érdekvédelmi szövetség szenátorai és képviselői megszavazzák Florin Cîțu miniszterelnök-jelölt kormányát a délutáni egyesített parlamenti ülésen.

„Helyeseljük az alkotmánybíróság döntését. Az RMDSZ az első perctől kezdve azt mondta, hogy alkotmányellenes a választási törvényt kevesebb, mint egy évvel a választások előtt módosítani. Ez a sürgősségi kormányrendelet sajnos nemcsak az előre hozott választásokat illető technikai kérdéseket próbálta kezelni, megoldani, hanem tartalmában nyúlt bele a választási törvénybe. Ezért örvendünk, hogy az alkotmánybíróság egyetértett az RMDSZ álláspontjával, és azt mondta, hogy teljesen alkotmányellenes a 26-os számú rendelet” – reagált a Maszol kérésére Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és sajtószóvivője.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábban az alkotmánybíróság döntésétől tette függővé, hogy törvényhozói részt vesznek-e a kormán beiktatásáról döntő szavazáson. A G4Media szerint a szövetségi elnök csütörtökön a parlamentben azt nyilatkozta, hogy támogatni fogják a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által előterjesztett kormánynévsort és kormányprogramot.

A parlamenti választási törvényt módosító jogszabály ellen az ombudsman emelt alkotmányossági óvást az RMDSZ és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) panasza nyomán. Egyebek mellett azt kifogásolták, hogy a kormány a választási jogosultságot kiterjesztette oly módon, hogy a szavazók akár egy másik megye parlamenti képviseletébe is beleszólhatnak, ha a szavazás napján nem saját választókerületükben tartózkodnak – az alkotmánybíróság szerint ez értelmetlenné téve a megyei választókerületes rendszert. Továbbá a választási szabályok megváltoztatása kevesebb mint egy évvel a voksolás előtt az alkotmánybíróság szerint sérti az alkotmány által garantált jogbiztonságot.

A nap folyamán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a Pro Románia párt és a PNL is közölte, hogy megszavazzák az új kormányt. A Cîțu-kabinet beiktatásához a 465 szenátor és képviselő több mint felének, 233 törvényhozónak a támogatására van szükség.

(Nyitókép: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök | Fotó: Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?