Johannis: a belügyi szervek alapvető feladata az állampolgárok védelme

A belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények az elmúlt években számos rendellenességet tártak fel, és ezeket a problémákat meg kell oldani – hangsúlyozta Klaus Johannis államfő a belügyi tárca 2019-es mérlegét ismertető eseményen.

Az elmúlt esztendőkben felmerült rendellenességekre a caracali tinigyilkosságokat, illetve a 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetésen történteket hozta fel példaként az elnök, hangsúlyozva, hogy a belügyi tárcának azonosítania kell azokat a tényezőket, amelyek ezekhez az eseményekhez vezettek, majd intézkedéseket kell hoznia a problémák mielőbbi megoldására. „A belügyminisztérium egy pillanatig sem térhet el alapvető küldetésétől, ami a román állampolgárok védelme" – fogalmazott.

Johannis kiemelte, a belügyi intézményeknek az állampolgárok, a közösségek és az állami intézmények érdekeit kell szolgálniuk, be kell tartatniuk a törvényeket, gondoskodniuk kell arról, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat, bízzanak az őket megvédeni hivatott intézményekben.

Az elnök ugyanakkor méltányolta a belügyi erőknek a román uniós elnökség alkalmából szervezett eseményeken, a nagyszebeni EU-csúcson és Ferenc pápa romániai látogatása alkalmából, illetve az elmúlt évi választásokon kifejtett tevékenységét. Az államfő üdvözölte a szaktárca által az illegális migráció elleni küzdelem, az államhatár védelme és az Európai Unió külső határának védelme érdekében tett erőfeszítéseket.

Johannis azt is elmondta, a törvényi keret megújítása, illetve a bürokratikus akadályok elhárítása szintén elengedhetetlen a belügyminisztérium hatékony munkájához.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?