A kommunizmus áldozataira emlékeznek Nagyváradon

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) székházában február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján ez alkalommal nem a kiemelkedő egyéniségek, hanem a közösség szempontjából szervezik meg a megemlékezést.

Az emlékeztetés szükséges, a mai egyházi és társadalmi élet pedig nem értelmezhető a közelmúlt ismerete nélkül, mondta Forró László egyházkerületi főjegyző. A református egyháznak gondot jelent, hogy a restitúciós folyamat nem fejeződött be, sőt helyenként visszalépés látszik, tette hozzá. Az egyházaknak teljes iskolahálózatuk volt, az Erdélyi Egyházkerület pedig kórházat működtetett, mondta a főjegyző, aki azt is elmondta: továbbra is fenntartják, hogy szükséges egy református kórház megépítése.Ami az idei megemlékezést illeti, lelkészekről, tanítókról, közéleti szereplőkről megemlékeztek már, így idén más szemszögből szervezték meg megemlékezésüket, hiszen annak idején teljes közösségek váltak a kommunizmus áldozataivá, mondta Forró László, aki példaként a váradi tömbháznegyedek felépítését és a betelepítéseket említette, melynek nyomán a város arculata mellett annak habitusa is megváltozott. A polgárból lehetett erővel proletárt faragni, fordítva ez nem lehetséges, és lassan kiöregednek azok, akik áldozatokat vállaltak a közösségért például egyesületek fenntartásával, a közösségi ügyek pedig érdektelenségbe fulladnak, fogalmazott a főjegyző.

Február 25-én 18 órától elsőként a Bányászakták a Rákosi-korszakból című kiállítás nyitja meg Csűry István királyhágómelléki püspök, és a dr. Cserényi-Zsitnyányi Ildikó történész, a tárlat az Állambiztonsági Szolgálat Történeti Levéltárával való együttműködésnek eredménye. Ezt egy körülbelül tíz perces, a témához kötődő dokumentumfilm követi, majd drd. Tőtös Áron történész Polgári életmód és mentalitás a „Holnap városában” címmel, drd. Nagy Emőke pedig Vertikális falvak: várostervezés és élet a kommunizmus éveiben Nagyváradon címmel tart előadás, Makai Zoltán mérnök pedig A villamosenergia-szolgáltatás buktatói a román kommunista diktatúrában címmel saját tapasztalatait osztja meg a megjelentettel, ismertette a programot Forró László, aki elmondta: szeretnék, ha a látottak-hallottak mentén egyfajta kerekasztal beszélgetés is kialakulna, az est moderátora pedig Nagy Mihály Zoltán történész, levéltáros lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?