A környezetvédelmi minisztériumban tanácskoznak a légszennyezés megfékezéséről

Hétfőre hívta össze tanácskozásra a környezetvédelmi miniszter annak a három városnak a képviselőit, amelyek fokozott légszennyezés miatt az Európai Bizottság megfigyelése alatt állnak. A három érintett nagyváros Bukarest, Brassó és Iaşi. A környezetvédelmi miniszter elmondta, további tíz városnak kell kidolgoznia valamiféle stratégiát a légszennyezettség ügyében annak érdekében, hogy újabb kötelezettségszegési eljárásokat előzzenek meg.

Costel Alexe környezetvédelmi miniszter a napokban közölte, hogy Bukarest jelenleg az Európai Bizottság ítéletét várja a fokozott légszennyezés miatt, és megtörténhet, hogy ez az ítélet 100 000 eurótól 400 000 euróig terjedő bírságot fog kiszabni a román fővárosra. „Sajnos Bukarest légszennyezése az utóbbi években egyre fokozódott, és egyre aggasztóbb méreteket öltött. Noha van terv a megoldásra, azt nem ültették megfelelően gyakorlatba” – mondta a miniszter, aki szerint az Európai Bizottsággal peres eljárásban levő román fővárosnak nem sikerült meggyőznie az európai illetékeseket arról, hogy a helyzet javulóban van.

„Jelenleg abban a helyzetben vagyunk, hogy csak várjuk az ítéletet. Lehetőséget sem adtak Romániának arra, hogy megvédje magát az Európai Bizottság előtt, percről percre várjuk a döntést, ami 100 000 és 400 000 euró közötti büntetést fog jelenteni Románia számára, és ez így lesz mindaddig, amíg sikerül elérnünk, hogy ne haladjuk meg az engedélyezett értékeket” – tette hozzá.

Az Európai Bizottság jelenleg három romániai várossal kapcsolatban folytat kötelezettségszegési eljárást a magas légszennyezettség miatt, ezek Bukarest, Brassó és Iaşi. A környezetvédelmi szaktárca nyilatkozata szerint ugyanakkor 10 romániai városnak kell megelőzési tervet készítenie a légszennyezettség kapcsán annak érdekében, hogy újabb kötelezettségszegési eljárásokat előzzenek meg. Ezek a városok a következők: Craiova, Kolozsvár, Temesvár, Konstanca, Brăila, Turnu Măgurele, Galac, Bákó, Ploiești és Pitești.

A tanácskozás eredményét hétfőn 15 órakor hozza nyilvánosságra a környezetvédelmi tárca.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?