Victor Ponta reméli, hogy Sorin Grindeanu megreformálja a PSD-t

Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke pénteken úgy nyilatkozott: reméli, hogy Sorin Grindeanunak sikerülni fog rábírni a Szociáldemokrata Pártot a megújulásra. Azt is mondta, hogy szerinte előrehozott választások lesznek idén, kétfordulós polgármester-választás viszont nem.

Pontát arról kérdezték újságírók, miért nem próbálta meg az általa vezetett Pro Romániához vonzani a volt miniszterelnököt. Ponta erre azt felelte: mert abban reménykedik, hogy Sorin Grindeanu „kötelezni” fogja a Szociáldemokrata Pártot, hogy bevezesse a szükséges reformokat.

„Amint tudják, nagyon jó a viszonyom Sorin Grindeanuval. De én abban reménykedem, hogy Grindeanu kényszeríteni fogja a PSD-t egy valódi reform végrehajtására. Grindeanu egyébként éppen ezt mondta a PSD tegnapi találkozóján: csak úgy jövök a PSD-be, ha megváltoznak a dolgok, így nem. Másképpen mit tehetne, lépjen be a PSD-be azok közé, akik kitették? Akik szekusnak és Johannis emberének nevezték?” – tette fel a kérdést Victor Ponta.

A Pro Románia párt vezetője azt is elmondta, örömmel fogadná, ha a PSD felelősségre vonná mindazokat, akik hibásak az elmúlt három év kudarcaiért, ugyanakkor szeretné, ha a baloldal megerősödne. „Soha nem leszek PSD-ellenes, ha mi, baloldaliak összefogunk, akkor meg is erősödünk. De ez csak a PSD-től függ, nem tőlünk. Szó sem lehet arról, hogy fátylat borítsunk a történtekre. Nagyon jó viszonyt ápolok Sorin Grindeanuval is, Marcel Ciolacuval is és másokkal is a PSD-ből, de ha a PSD nem változik meg, nem lehetünk együtt” – mondta Victor Ponta.

„Előrehozott választások lesznek, kétfordulós polgármester-választás nem”

A Pro Románia párt elnöke resicabányai sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy véleménye szerint előrehozott parlamenti választások lesznek idén, viszont a kétfordulós polgármester-választást nem fogják bevezetni, mert ezt valójában a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) sem akarja.

A volt miniszterelnök kifejtette, szakértőkkel együtt alaposan áttanulmányozta a PNL-kormány által összeállított költségvetést, és meggyőződése, hogy az csak „hat-hét hónapra lesz elég, többre nem – és akkor szükség lesz arra, hogy addig előrehozott választásokat tartsanak”.

„Ha csak azt követően lesznek választások, hogy kipukkadt ez a költségvetés-lufi, és bajban lesznek a nyugdíjakkal, fizetésekkel, gyerekpénzekkel, akkor várhatóan elvesztik a választásokat, és úgy járnak, mint a Cioloş-kormány. A Cioloş-kormány még népszerű lett volna, ha május-júniusban választásokat tart. De hagyták decemberre, és láttuk, mi történt” – fogalmazott Ponta.

A pártelnök szerint a PNL nem akar kétfordulós polgármester-választást, és csak arra használja fel a felelősségvállalással történő jogalkotás módszerét, hogy a bizalmatlansági indítvány benyújtására bírja a PSD-t. Amennyiben ez célba ér, megnyílik az út az előrehozott választások felé – vélekedett.

Azt is kifejtette, számításai szerint a PSD-nek és az RMDSZ-nek nincs elegendő szavazata ahhoz, hogy átmenjen a bizalmatlanság indítvány, ezért a PNL törvényhozói fognak saját kormányuk ellen szavazni, ami „röhej”.

Ha viszont nem szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt, akkor a PSD alkotmányossági kifogást fog emelni ellene – vélekedett Ponta, aki szerint a PNL-nek sem érdeke a kétfordulós polgármester-választás bevezetése, mint ahogy a PSD-nek sem.

„Nem hiszem, hogy kétfordulós polgármester-választásaink lesznek, azt hiszem, ugyanaz a helyi kiskirály-rendszer marad a megyei tanácsok élén, csak éppen a PSD-s kiskirályokat fogjuk lecserélni PNL-s kiskirályokra. És azt hiszem, hogy ha szeptember elseje előtt nem szerveznek előrehozott választásokat, akkor a határidőre szervezett választásokat el fogják veszíteni” – mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?