Ilyen családpolitikát képzel el az RMDSZ Nőszervezete

Több, a családokat segítő törvénytervezetet is benyújtanak jövőre az RMDSZ Nőszervezetének kezdeményezésére, monda Biró Rozália, a Nőszervezet elnöke csütörtökön, Nagyváradon.

Az RMDSZ Nőszervezete jövőre a cselekedetekre koncentrál, és úgy vélik, stabil, komplex és koherens családpolitikára van szükség Romániában is, fogalmazott Biró Rozália. A november 30-i küldöttgyűlés zárónyilatkozatában foglaltak szerint ezért több területen is törvénytervezeteket dolgoznak ki, amelyeket jövőre nyújtanak be a parlamentben, tette hozzá.

Törvényben szabályoznák a gyermeket nevelő családoknak adó- és illetékkedvezmények bevezetését, és számukra kedvezményes lakásvásárlási, -bővítési vagy -építési hitelprogramot vezetnének be. Autóvásárlási támogatást szeretnének a három vagy annál több gyermeket nevelő családok számára, kérik a bölcsődei ellátás normatív finanszírozását szabályozó törvény azonnali életbe léptetését is. A munkavállalás és családi élet összeegyeztethetőségét is megkönnyítenék, ide tartozna például annak szabályozása, hogy a gyermeket nevelő nők rugalmas munkaidőben dolgozhassanak.

Az RMDSZ-es polgármestereket és megyei tanácselnököket is arra biztatják, hogy családokat támogató vagy gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket vezessenek be. Ilyen például a telkek kiutalása a fiatal családoknak (erre egyébként Bihar megyében például Szalárdon van példa, de mint Biró Rozáliától megtudtuk, Kézdivásárhelyen is van ilyen program, Sepsiszentgyörgyön pedig támogatási rendszer működik), vagy éppen a bölcsőde- és óvodaépítésre szánt pályázati források kihasználása.

Javaslataik között szerepel még az önkormányzatoknál a családbarát munkakörnyezet kialakítása (a már említett rugalmas- vagy részmunkaidő, de akár gyermeksarok kialakítása vagy szünidős gyermekfoglalkozások szervezése), illetve azt is javasolják, hogy az önkormányzatok a helyi civil szervezetekkel együttműködésben szervezzenek például nyári óvodákat, idegen vagy éppen román nyelvtáborokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?