Cipőgyártók tisztítják meg a Colosseumot

Alapos felújítás kezdődik decemberben a római Colosseumban, a világ egyik leglátogatottabb műemlékében. A munkálatok 25 millió eurós költségét a Tod's olasz cipőgyártó cég fizeti.

colosseum dolgoznak

A munkálatok első, 8,3 millió eurós szakaszával egy versenytárgyaláson nyertes céget bíztak meg július 27-én – jelentette be közleményében kedden a kulturális minisztérium. A cég feladata lesz a viharok által megtépázott és a kipufogógázok által befeketített homlokzatok felújítása.

Az állványok 915 napig takarják majd el az építményt. A Flavius-dinasztia idejében, az időszámításunk szerinti I. század végén épített amfiteátrum azonban a munkálatok egész ideje alatt látogatható lesz. A tervekben szerepel többek között a szennyezéstől megfeketedett kövek megtisztítása, a rések és a repedések betömése.

colosseum munkasok

Lorenzo Ornaghi kulturális miniszter sajtótájékoztatóján üdvözölte „a magánszektor részvételét”, ahogy a „Tod's is büszke arra, hogy támogatja ezt a programot, és részt vesz Olaszország egyik legfontosabb jelképének megóvásában” – adott hangot elégedettségének Diego Della Valle, a cég elnök-vezérigazgatója, emlékeztetve a vállalatok társadalmi felelősségére.

A munkálatok további két szakaszában fogadóközpontot építenek a látogatóknak, valamint elvégzik a műemlék belsejének és földalatti helyiségeinek restaurálását. A felújítás, amely révén 25 százalékkal nagyobb felület lesz majd látogatható, 2015 közepén fejeződne be.{loadposition kmn}

A Forum Romanumtól keletre Titus uralkodása alatt, Kr. u. 80-ban befejezett Colosseum rossz állapota rendszeres téma az olasz lapok címoldalán. Januárban apró tufadarabok hullása nyomán ismét sürgették a mielőbbi felújítás megkezdését. Egy minapi tanulmány kimutatta, hogy az épület egy része 40 centiméterrel megcsúszott, emiatt egyes médiumok máris arra gyanakodtak, hogy a pisai ferde torony sorsára fog jut. Mariarosasaria Barbera római régészeti főfelügyelő kedden hangoztatta, hogy aggodalomra nincsen ok, és továbbra is figyelik a Colosseumot.

Kimaradt?