FRISSÍTVE - A fájdalmas igazság a Colectiv-tragédiáról: eddig titkolt felvételt közölt a Libertatea

FRISSÍTVE: A nyilvánosság elől eddig rejtegetett filmfelvétel birtokába jutott a Libertatea, amely azt bizonyítja, hogy a bukaresti Colectiv-klubban 2015. október 30-án történt tűzvész utáni mentőakció korántsem szakszerűen zajlott. A videót a portál rendelkezésére bocsátó tűzoltótiszt szerint közel négy évvel a tragédia után a közvéleménynek meg kell tudnia az igazságot. 

A Bukaresti és Ilfov Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség egy neve elhallgatását kérő tisztje juttatta el a 20 perc 40 másodperces felvételt a szerkesztőségnek. Emlékeztetett, hogy a 65 halálos áldozattal járó tragédia után olyan felvételek kerültek csak a nyilvánosság elé, amelyeken a tűzoltók és a mentőegységek példamutató módon nyújtanak elsősegélyt a túlélőknek.

Ezzel szemben számos túlélő és szemtanú is azt állította, hogy a mentés korántsem zajlott szakszerűen. Az illető tiszt szerint „sok sebesültnek meg sem nézték a pulzusát, vagy azt, hogy lélegeznek-e még”. A Hotnews pedig felhívja a figyelmet, hogy a felvételen hallatszik, amint Orlando Șchiopu ezredes, a katasztrófavédelem parancsnokhelyettese káromkodik. „Hagyjátok őket a f....ba!” – mondta az áldozatokra.

A Libertatea műsora – benne a megrázó felvételekkel – visszanézhető itt:

A Libertateának nyilatkozó informátor azt mondta, hogy ezeket a felvételeket sem a belügyminisztériumnak, sem a katasztrófavédelem országos vezetőségének nem mutatták meg, és most azért tárja a nyilvánosság elé, mert a tragédia negyedik évfordulójához közeledve úgy érzi, hogy a közvéleménynek joga van megtudni, hogyan is zajlottak valójában az események.

2015. október 30-án mintegy 350-en vettek részt a Goodbye to Gravity együttes lemezbemutató koncertjén a bukaresti Colectiv klubban. Az előadáson egy rosszul elhelyezett pirotechnikai eszköz lángra lobbantotta a gyúlékony anyagból készült hangszigetelést, a helyiség pillanatok alatt lángba borult, a szűk kijáraton keresztül pedig az áldozatok nem tudtak idejében kimenekülni. A tűzvész éjszakáján 27-en vesztették életüket, 150 ember került kórházba. További 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe. A tragédia után elkeseredett emberek tízezrei vonultak utcára, ami Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és kormányának lemondását eredményezte.

Raed Arafat államtitkár, a katasztrófavédelem országos parancsnoka csütörtökre rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze a felvételek nyilvánosságra kerülése után. A Mediafaxnak azonban már nyilatkozott, és azt mondta, hogy nem tudott a felvételről.

FRISSÍTÉS: A Libertatea által közölt, a Colectiv klubban bekövetkezett tragédiát rögzítő felvételek nem mutatják be a mintegy öt órán át tartó mentés minden részletét, ezek bármikor az arra jogosult intézmények rendelkezésére állnak - közölte csütörtöki sajtóértekezletén Cristian Radu ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) főkapitány-helyettese.

"A felvételt kollégáink rögzítették. Ez nem egy folyamatos film, ami bemutatja az akciót a mentés kezdetétől a végéig. A mentés körülbelül öt órán át tartott, míg az említett film időtartama körülbelül 20 perc. (...) Meglebegtették azt az információt, amely szerint az IGSU operatív központjának szintjén úgy döntöttek, hogy eltitkolják ezeket a felvételeket. Én vagyok az operatív központ parancsnoka és felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy soha nem rendeltem el ilyet, éppen ellenkezőleg, a képek most is meg vannak az eredeti formátumban, és kérésre minden illetékes struktúra számára elérhetők" – mondta Cristian Radu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?