Három év telt el a Colectiv-tragédia óta: 65 halott, 0 felelős

Több ezren emlékeztek meg kedd este Bukarestben a Colectiv klubban történt tragikus tűzvész áldozataira. Az egyik magasba emelt molinón ez volt olvasható: „65 halott, 3 év, 0 felelős”. Az üzenet arra utalt, hogy a vétkesek felelősségre vonása a mai napig nem történt meg.

A tragédia után a hatóságok rendkívül szigorú intézkedéseket, a bűnösök felderítését, felelősségre vonását és megbüntetését ígérték, de jogerős ítéletek azóta sem születtek. A legfőbb ügyészség már 2016 áprilisában vádat emelt több gyanúsított ellen.

Több ezren vettek részt kedd este a fővárosban a Colectiv klubban három évvel ezelőtt kiütött tűz halálos áldozatainak emlékére szervezett felvonuláson.  Az esemény az Egyesülés téren kezdődött, ahova virágokkal és gyertyákkal érkeztek a tragédiában elhunytak hozzátartozói, illetve a tűzvész több túlélője. Az összegyűltek innen a Colectiv klub volt épületéhez vonultak, gitárzenével, gyertyákkal, fáklyákkal, így emlékezve a tűzvészben elhunyt 65 fiatalra. A felvonulást a Colectiv GTG 3010 Egyesület szervezte. (Agerpres)

A létesítmény működési engedélyét törvénytelenül megadó Cristian Popescu Piedone, a bukaresti negyedik kerület volt polgármestere, tűzoltók, a klibtulajdonosok pere csak 2017 májusában kezdődött el, azóta, eljárási okokra hivatkozva, több alkalommal is elhalasztották. Idén júniusban az üggyel foglalkozó bíró nyugdíjba vonult, ami szintén késlelteti az ítélethozatalt.

A három év tanulsága

A Colectiv Egyesület elnöke, Eugen Iancu, aki 22 éves fiát veszítette el a tűzesetben, így vonta le a három év tanulságait: „December kilencedikét jelölték ki a Korrupció Elleni Harc Nemzetközi Napjának. Szerintem tévedtek, október harmincadika lenne a megfelelő időpont. Emlékeznek, ugye? Ez volt az a nap, amikor meghalt hatvanöt fiatal egy európai fővárosban, Bukarestben, mert elment egy koncertre. Ez volt az a nap, amikor megtudtuk, hogy a nyilvános helyek mindenféle engedély nélkül, de a balkáni csúszópénzekkel működhetnek. Ez volt az a nap, amikor megismerhettük az idióta, korrupt, hazug, kérkedő, hozzá nem értő, gyáva, tolvaj és gyilkos politikusokat”.

2015. október 30-án mintegy 350-en vettek részt a Goodbye to Gravity együttes második lemezét bemutató koncerten. Az előadáson egy rosszul elhelyezett pirotechnikai eszköz lángra lobbantotta a gyúlékony anyagból készült hangszigetelést, a helyiség pillanatok alatt lángba borult, a szűk kijáraton keresztül pedig az áldozatok nem tudtak idejében kimenekülni. A tűzvész éjszakáján 27-en vesztették életüket, 150 ember került kórházba. További 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe. A tragédia után elkeseredett emberek tízezrei vonultak utcára, ami Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és kormányának lemondását eredményezte.

Az egész társadalom a felelős?

Sokat mondó tény, hogy a Colectiv klubnak székhelyet adó épület egyik ablakán felirat hirdeti: az ingatlannak nincs tűzbiztonsági engedélye. Mindezért azonban nem csupán az illetékeseket kell hibáztatni – véli a Colectiv Egyesület alapítóinak egyike, aki a fiát vesztette el a tűzben.

Jean Chelba a sajtónak nyilatkozva megállapította: a történtekért az egész társadalom a felelős. „Mindnyájan vétkese. Azok, akik elfogadják, hogy korrupt politikusok álljanak az ország élén, akik nem háborodnak fel a hazugságokon, becsukott szemmel fogadnak el minden törvénytelenséget, és akik lenyelik, hogy még a kormányépületek sem rendelkeznek tűzbiztonsági engedéllyel” – jelentette ki.

Raed Arafat, a SMURD mentőszolgálat létrehozója, a belügyminisztérium államtitkára a törvényszegőket hibáztatva a kialakult helyzetért. „Bármennyi törvényt is hozhatunk, a kockázatot azoknak kell vállalniuk, akik megszegik a törvényeket, nem tartják tiszteletben a rendelkezéseket. Nem állíthatunk egy-egy tűzoltót minden épület elé, egy-egy rendőrt minden tolvaj mellé” – jelentette ki.

Egy miniszter őszinte pillanata

Az egészségügyi tárcavezető, Sorina Pintea egy őszinte pillanatában beismerte, hogy az egészségügyi rendszer nem tudna helytállni, ha megismétlődne egy újabb, hasonló tragédia. Azt sem tagadta, hogy Románia nem rendelkezik bőrbankkal, ami eddig létezett, csak afféle improvizáció volt. Azóta sem történt semmi, így felfüggesztették a bőrbank tevékenységét – mondta a tárcavezető.

De egyébiránt sem történt semmi pozitív elmozdulás: a klubok továbbra is tűzvédelmi engedély nélkül működnek, a gyermekek romos iskolákba járnak, a kórházi fertőzések száma nem csökkent, ellenkezőleg, növekszik, a súlyos égési sérüléseket szenvedett páciensek rendelkezésére pedig mindössze tizenegy ágy áll.

Romániában nincs egyetlen olyan kórház sem, amely rendelkezne mindazzal, ami szükséges a súlyos égési sérüléseket elszenvedők ellátásához, nincsenek korszerű eszközök, berendezések, a gyógyulást meggyorsító speciális kötszerek, és nincsenek az égési sérültek számára kidolgozott megfelelő rehabilitációs programok sem, az égési sebeket kezelő krémeket, kenőcsöket pedig az egészségbiztosító kozmetikumoknak tartja, így árukat nem téríti meg – állítják szakorvosok.

Maradandó lelki sérülések

A túlélők a maradandó sebhelyek mellett komoly lelki sérülést is szenvedtek. Egyikük, Alexandra Furnea a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy még ma is visszatérő rémálmai vannak.

 

„Hideg van és sötét, én pedig meztelenül állok egy teremben. Valakik beültettek egy meghatározatlan anyagból készült kádba és megengedték a vizet. A lábamon láthatatlan sebet érzek, amely egyre inkább sajog. Azán valaki hirtelen megjelenik a hátam mögött. Bármennyire is szeretnék, nem tudok megfordulni, hogy lássam az arcát. Nem tudom mit tesz velem, de nagyon fáj. Kezeivel marcangolja a sebeimet és mintha eltörne valamit bennem. És folytatja mindezt, és folyni kezd a vérem. Könyörgök neki, hagyja abba, de folytatja, minegy rombolásra teremtett, gonosz robot. Nem tudok megmozdulni, nem tudok védekezni és megnémultam. Aztán hirtelen a terem egyik sarkában égni kezd a mennyezet… Üvöltve, sírva ébredek fel” – írta Facebook-bejegyzésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?