Az „elszalasztott esélyek” kormánya: mit tartalmaz a bizalmatlansági indítvány?

Hosszas egyeztetések, viták és gondolkodás után végre elkészült a Nemzeti Liberális Párt bizalmatlansági indítványának szövege, amelyet 238 honatya írta alá. A kormány megbuktatásához elegendő 233 szavazat is. A szöveget a jövő héten, hétfőn vagy kedden nyújtják be a parlamentbe. A Románia újjáépítéséhez sürgősen menesztenünk kell a Dăncilă-kormányt című bizalmatlansági indítvány szövege még a benyújtás előtt kiszivárgott – ebből idézünk.

A bizalmatlansági indítvány mindenekelőtt abból a tényből indul ki, hogy a kormány elveszítette parlamenti többségét, egy működő demokráciában pedig a miniszterelnöknek ilyenkor automatikusan le kellene mondania. Ráadásul Viorica Dăncilă a nemzeti kisebbségek elleni nacionalista-sovén üzenetekre bátorította kollégáit, és nem büntette a gyűlöletbeszédet, az Európa-ellenes magatartást pedig a kormány egyetlen minisztere sem ítélte el.

Az alkotmány szerint a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez – amelyet az őszi ülésszakban egyetlen alkalommal kezdeményezhet az ellenzék – a törvényhozók negyedének aláírása is elégséges, és csak a kormány leváltásáról rendezendő szavazásnál kell megszerezni a honatyák többségének támogatását. De Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke korábban jelezte, hogy a bizalmatlansági indítványt csak akkor terjesztik be a Viorica Dăncilă miniszterelnök vezette kormány ellen, ha azt legalább 233 képviselő és szenátor aláírja: ennyi szavazat szükséges ugyanis a kormány leváltásához. 

Az utóbbi két év és nyolc hónap során több mint 80 miniszter váltotta egymást a kormányban, egyik gyengébb volt, mint a másik, szögezik le. A bizalmatlansági indítvány előterjesztői szerint Viorica Dăncilă kormányát az elszalasztott esélyek kormányának is nevezhetnénk, amely eladósította az országot, a felvett kölcsönökből pedig nem épült semmi. Közeledik 2020, amikor az EU által Románia számára kiutalt 6,4 milliárd euróból a kormány még semmit sem vett fel. Ennek ellenére a kormányfő szerintük azzal kérkedik, hogy „kihúzta az országot a sárból”, és hogy „kiemelt célnak tekinti a beruházásokat”.

A szociáldemokraták kormányzása idején az Egyesülés, a moldovai, az olténiai vagy a Nagyszeben-Pitești autópályákból egyetlen centiméter sem épült meg, gyorsaság szempontjából pedig a vonatokat még az elektromos rollerek is megelőzik. A kormány nem csak a beruházásokat állította le, de elűzte befektetőket is – olvasható a szövegben.

Dăncilă kabinetje beruházásra szánt milliárd euróktól fosztotta meg a nyereséges állami vállalatokat. A külföldi adósság rekord idő alatt a kétszeresére emelkedett, nagyrészt azért, mert a kormány az importfogyasztásra rendezkedett be, az árak így egyre növekedtek, a nemzeti valuta meggyengült, uniós szinten pedig Romániában jegyezték a legnagyobb inflációt, a gazdasági mutatók pedig folyamatosan romlanak. A kormány nem hajlandó meghallani a pénzügyi intézmények figyelmeztetését, miszerint Románia a legsérülékenyebbnek mutatkozik egy gazdasági válság, vagy a recesszió esetén, írják.

„Gúnyt űz a lakosságból”

A bizalmatlansági idítvány szövegében hangsúlyozzák azt is: elkezdődött az új iskola év, ám a tankönyvek még nem készültek el, lemaradás észlelhető az iskolaépületek felújításában, folytatódik az oktatás krónikus alulfinanszírozása, mi több, az amúgy is alacsony oktatási költségvetésből több mint egymilliárd lejt még le is faragtak. A kormány ismét bebizonyította, hogy semmibe veszi a román oktatás sorsát, teszik hozzá.

Úgy folytatják: Romániában tehetetlenül szemléljük, ahogyan a kormány eljátssza annak esélyeit, hogy uniós pénzekből jól felszerelt regionális kórházak épülhessenek. A szociáldemokraták nyolc regionális kórházra tettek ígéretet, amelyekből egy sem készült el. A működésképtelen egészségügyi kártyák miatt nagyrészt a háziorvosi szolgálat is szünetel, ezzel gúnyt űz az egész lakosságból, amely saját jövedelmeiből sokat fizet azért, hogy normális kezelésben részesülhessen egy hazai kórházban, mutatnak rá. De a kormány szerintük gúnyt űz a diaszpórából is, amelyet igyekszik megakadályozni abban, hogy szabadon érvényesíthesse a szavazás demokratikus jogát, a levélben szavazni óhajtókat pedig az adóhatóság adókkal és illetékekkel fenyegeti.

Jóllehet az országban az utóbbi időben számos tragédia történt, Viorica Dăncilă semmit sem tett az erőszakos akciókért elítéltek szabadulását lehetővé tevő miniamnesztia meggátolásáért, amelyet a volt pártelnök utasítására fogadott el, írják. Ugyanakkor úgy vélik, a szociáldemokrata kormányzás alatt Romániában senki sem érezhette biztonságban magát: az országban szabadon ügyködhetnek a bűnöző szervezett csoportja, nem egyszer együttműködve az állami hatóságokkal, amit a caracali tragédia is bizonyít. A belügyi tárca statisztikái szerint Romániában csupán az év első felében közel ezer erőszak és 112 gyilkosság történt.

A kormányfőnek széleskörű reformot kellett volna végrehajtani a belügyi tárcán és a rendőrségen belül, csakhogy Viorica Dăncilă ismét átejtette a lakosságot, azzal, hogy ugyanazokat az embereket más-más tisztségekbe nevezte ki – áll még a bizalmatlansági indítvány szövegében.

„A posztkommunista időszak legnagyobb átejtése”

A bizalmatlansági indítvány szövegében továbbá az áll: a miniszterelnök szerint a szakmaiatlanság és az engedelmesség kombinációja a szakmai karrier forrása. Ezt bizonyítja a közszolgálati rádió és televízió működése is. Miután a két intézményt kizárólag az állami költségvetésből finanszírozzák, azok semmibe veszik a korrekt és elfogulatlan tájékoztatás követelményét.

A kormány általános csődjét látva Viorica Dăncilă az úgynevezett kormányzati szerkezeti átalakítással ismét be akarja csapni a lakosságot, amelyet azzal hiteget, hogy ettől kezdve megjavul a kormányzás, folytatják. Hozzáteszik: kár, hogy a miniszterelnök csak most figyelt fel rá, hogy 20 miniszterével és több mint 150 államtitkárával európai szinten is a legkevésbé hatékonyan dolgozó kormányt vezeti és arra is csak most jött rá, hogy a felvállalt kormányprogram a posztkommunista időszak legnagyobb átejtése.

„A Dăncilă-kormányzás minden napjával újabb esélyét szalasztjuk el annak, hogy Románia végre kikerüljön a gyengén fejlettségből, hogy végre megoldhassák a makrogazdasági gondokat. A normalitáshoz való visszatérés csakis a Dăncilă-kormány lemondatásával lehetséges, csak így épülhet újra, az alapoktól kezdve az ország” – olvasható a szövegben.

„A szociáldemokrata kormány lemondását követően az ellenzék alkotmányos alapon biztosítja a legjobb kormányzási formát a románok és Románia számára, a román államfő és a parlamenti politikai pártok konzultációját követően. Az ország élén új, 15 miniszterből álló, európai kormány kerül, amelynek tagjai egész tevékenységük során bizonyságot tettek szakmaiságukról, felelősségteljes, integritásukról és felelősségvállalásukról. Az új kabinet kormányzási programja az ország fejlődését, korszerűsítését, az emberek jólété szolgálja” – zárul a bizalmatlansági indítvány szövege.

Dăncilă szerint a bizalmatlansági indítvány ezúttal sem fog célba érni. „Az ellenzéknek halvány fogalma sincs, mit tegyen másnap, ezért a bizalmatlansági indítvány nem fog célba érni” – írta a miniszterelnök a Facebookra. „Nemrég már próbálkoztak ezzel, és csúfosan kudarcot vallottak, mert elképzelés és kormányprogram nélkül álltak a parlament elé. Most is ugyanígy jönnek, alternatíva nélkül, és úgy, hogy halvány fogalmuk sincs, mit tennének a következő napon” – olvasható a kormányfő bejegyzésében. Dăncilă úgy vélekedik: az ellenzék gyenge, széthúzó, és az ország jövőjét illető elképzelései tekintetében komolytalan és felelőtlen. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?