Összegyűjtötte a támogató aláírásokat a bizalmatlansági indítvány benyújtásához a PNL

A bizalmatlansági indítvány megszavazásához szükséges 233 voksnál valamivel több, 238 támogató aláírást gyűjtött össze a Nemzeti Liberális Párt (PNL). Az aláírók között van a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) két törvényhozója is. Az indítványt legkésőbb szeptember 30-ig benyújtja az ellenzék.

Ludovic Orban, a PNL elnöke szerint már pénteken is benyújthatják a bizalmatlansági indítványt a kormány megbuktatására, de legkésőbb hétfőn ezt megteszik.

Az indítvány támogatta aláírásával két PSD-s képviselő, a nem magyar nemzeti kisebbségek frakciójából hárman, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Pro Románia néhány törvényhozója (a többi parlamenti párt korábban jelezte, hogy aláírja és meg is szavazza a dokumentumot).

Orban bízik abban, hogy a szavazáskor az ELDE valamennyi képviselője és szenátora a kormány távozására voksol.

A PSD a bizalmatlansági indítvány szavazásán elfoglalja helyét a parlamentben, de tagjai nem élnek majd a szavazati jogukkal. Viorica Dăncilă párt- és miniszterelnök korábban kijelentette, hogy azok a PSD-sek, akik megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, elveszítik párttagságukat.

Kapcsolódók

Kimaradt?