Az RMDSZ továbbra is készen áll a bizalmatlansági indítvány aláírására

Nem szabad tovább késlekedni a bizalmatlansági indítvány benyújtásával, különben a kormányon maradt Szociáldemokrata Párt (PSD) addig ügyeskedik, amíg egyes törvényhozók magához édesgetésével bebiztosítja maga számára a parlamenti többséget – mondta el az RMDSZ álláspontját Cseke Attila szenátusi frakcióvezető a keddi ellenzéki egyeztetésen. A szövetség politikusa szerint a jelenlegi kormányválságra mielőbb megoldást kell találni, a legkézenfekvőbb pedig a bizalmatlansági indítvány megszavazása lenne.

Mint beszámoltunk róla, kedden a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kezdeményezésére tárgyalóasztalhoz ültek a Népi Mozgalom Párt (PMP), az RDMSZ, valamint a nemzeti kisebbségek törvényhozói. A legnagyobb ellenzéki alakulat, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), illetve a Pro Románia nem ment el az egyeztetésre.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a találkozó után a Maszolnak elmondta, hogy a magyar érdekvédelmi szervezet nem változtatott az álláspontján, és minél sürgősebb megoldást vár a politikai válságra „Mi már két héttel ezelőtt arra készültünk, hogy aláírjuk a bizalmatlansági indítványt, de ez azóta is húzódik. Ez nem az RMDSZ felelőssége, hanem azoké a pártoké, amelyek valamilyen oknál fogva nem támogatják ennek a benyújtását” – jelentette ki.

A szenátor szerint azért is mielőbb be kellene nyújtani a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, „mert azt látjuk, hogy a PSD különböző lépésekkel újabb többséget akar szerezni, és egyelőre, úgy néz ki, sikeresen, lépésről lépésre halad ez irányba”.

A bizalmatlansági indítvány esetleges sikerét követő latolgatásokba nem akart belemenni a Bihar megyei honatya, de hozzátette, ha új politikai színezetű kormány alakulna, az RMDSZ elviekben támogatná annak megalakulását, persze, bizonyos feltételekkel. Alternatívát a PNL jelenthetne, amelynek elnöke, Ludovic Orban többször is kijelentette már, hogy bármikor készen állnak a kormányzásra.

A kormányválság akkor robbant ki, amikor a Călin Popescu Tăriceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) augusztus 26-án felbontotta a koalíciós megállapodást a PSD-vel, és ellenzékbe vonult. A Viorica Dăncilă miniszterelnök által irányított PSD ALDE-s politikusoknak ajánlott kormányzati és törvényhozási funkciókkal próbálja azóta biztosítani a parlamentben a szavazattöbbséget a maga számára, Teodor Meleșcanu (volt ALDE-s külügyminiszter) szenátusi házelnöknek választásakor ez sikerült is.

„De ettől elég messze vagyunk, sőt közben azt látjuk, hogy mások tesznek lépéseket a pozícióik megszilárdítása érdekében – folytatta Cseke Attila. – Az ellenzéki pártoknak most az kellene legyen a legfontosabb, hogy benyújtsák a bizalmatlansági indítványt, s a PNL és az USR kell legyen ennek a mozgatórugója, nemcsak nyilatkozatokban, hanem tettekben is. Az RMDSZ bármely pillanatban az aláírását adja ehhez az indítványhoz. Őszintén szólva, ezen már túl kellene lennünk. Csak emlékeztetőül mondom, hogy júniusban három nap alatt beterjesztették az indítványt, most pedig az őszi parlamenti ülésszak harmadik hetében vagyunk, és még sehol semmi.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?