A PNL kész mielőbb benyújtani a bizalmatlansági indítványt

Ezen a héten folytatódnak a bizalmatlansági indítvány benyújtását előkészítő tárgyalások – mondta hétfőn Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

A párt végrehajtó bizottságának ülését követően Orban úgy nyilatkozott, a beadványnak már van egy szövegváltozata, amelyhez beleegyezését adta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A szöveget a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE), illetve a Pro Romániának is elküldték, és várják hozzászólásaikat.

„A PNL készen áll a bizalmatlansági indítvány mielőbbi benyújtására” – fogalmazott Orban, hozzátéve, a beadvány biztos sikere érdekében azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 233 támogató aláírást gyűjtenek össze.

Fontos az indítvány beterjesztésének időpontja is, valamint az erről való szavazás dátuma, ugyanis meg kell győződniük arról, hogy az aláírók közül senki nem hiányzik azon a napon a parlamentből. „Minden egyes hiányzás a bizalmatlansági indítvány sikerét veszélyezteti” – szögezte le a PNL vezetője.

Úgy vélekedett: miután az ALDE ellenzékbe vonult, azt tartja normálisnak, hogy a volt kormánykoalíció kisebbik pártjának parlamenti képviselői egytől-egyig aláírják és megszavazzák a beadványt. A Pro Románia szintén hajlandóságot mutatott az indítvány támogatására, az RMDSZ és a PMP szintén megszavazza, és a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyes törvényhozóival is tárgyalt már erről a kérdésről – mondta Orban, aki szerint pártja készen áll a kormányzásra.

Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke úgy nyilatkozott hétfőn, hogy amennyiben Viorica Dăncilă miniszterelnök nem jelenik meg legkésőbb szerdán a parlament előtt egy kormányátszervezési tervvel, a Pro Románia törvényhozói meg fogják szavazni a bizalmatlansági indítványt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?