​Kelemen Hunor: a bizalmatlansági indítványt már múlt héten be kellett volna nyújtani

„A bizalmatlansági indítványt már múlt héten be kellett volna nyújtani” - jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök abban a videóinterjúban, amelyet az Adevărul című lapnak adott szerdán.

A politikus elmondta, ha a miniszterelnök jövő héten átviszi a parlamenten a kormányátalakítást, akkor a bizalmatlansági indítvány benyújtására nem lesz már esély. „Nevetséges lesz az ellenzék, és senki sem fogja elhinni, hogy valóban le akarja váltani a kormányt. Nincs szükség előrehozott választásokra, sokkal nagyobb szükség van arra, hogy az ellenzék felelősséget vállaljon, és elszánja magát amellett, hogy megbuktassa a kormányt, majd vállalja a kormányzást” – fogalmazott az RMDSZ államfőjelöltje.

Kelemen elmondta, az RMDSZ nem kötötte különösebb feltételekhez a bizalmatlansági indítvány támogatását. Szerinte az indítvány szövegének rövidnek kellene lennie, és nem kellene "hisztérikus hangnemben" megfogalmazni. "Rögzíteni kell, hogy gyenge a kormányzás, a beruházások leálltak, a politikai instabilitás középtávon ártani fog. De nem írhatom én meg mások helyett az indítvány szövegét" – jelentette ki.

A szövetségi elnök szavai szerint az RMDSZ számára "nem prioritás" belépni egy új kormányba a bizalmatlansági indítvány sikere esetén, de ez nem jelenti azt, hogy ne vennének részt egy új parlamenti többség kialakításában. Szerinte a politikai alkukat hosszabb távra kellene megkötni, 2024 ugyanis egy olyan év lesz, amikor az összes esedékes választást (európai parlamenti, önkormányzati, parlamenti és elnökválasztás) ugyanabban az esztendőben tartják. "Ez lesz az első alkalom, amikor szilárdabb alapokra tudnánk építkezni" – jelentette ki.

Kelemen Hunor elmondta azt is, hogy álllamfőjelöltként a román választók szavazataira is számít. "Szeretnék nagyobb szavazatszámot kapni, mint öt évvel ezelőtt. A bizalom és a tisztelet fogalmára építem a kampányomat. Az állam nem tartja tiszteletben a polgárait és a törvényeket. Ez nem jogállam" – szögezte le az RMDSZ elnöke. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?