Paktumot javasol az előre hozott választásokra az USR–PLUS

Előre hozott választások kiírása érdekében javasol paktumot az államelnöknek, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), az RMDSZ-nek, a kisebbségek parlamenti frakciójának, a Pro Románia pártnak és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) alkotta koalíció – jelentette ki a hétfőn tartott sajtótájékoztatón Dan Barna USR-elnök.

Barna szerint a paktum célja az előre hozott választások kiírása.

„A PSD-kormánynak már nincs legitimitása, nincs többsége a parlamentben, amely feljogosítaná, hogy egy Romániát egy helyben tartó, mérgező kormányt fenntartson. Emiatt, mi, az USR–PLUS Szövetség egy paktum megkötését javasoljuk a jelenleg releváns politikai tényezőknek, amelyben vállaljuk, hogy 2020. június 6-án, a helyhatósági választásokkal egy időben előre hozott parlamenti választásokat íratunk ki. Parlamenti képviselőink, 261 szenátor és képviselő, kötelezik magukat, hogy megtegyék az előre hozott választások kiírásához szükséges lépéseket” – mondta Barna.

A paktum értelmében ugyanakkor az aláírók azt is vállalják, hogy megszavazzák a kormány ellen benyújtandó bizalmatlansági indítványt.

„Románia elnöke vállalja, hogy a parlament elé terjeszt két beiktatási javaslatot, a paktumot aláíró alakulatok parlamenti képviselői pedig vállalják, hogy mindkét javaslatot elutasítják” – írja elő a tervezet.

Dan Barna szerint nem igaz az, hogy lehetetlen előre hozott választásokat kiírni, bár az eljárás valóban bonyolult és nehézkes.

Dacian Cioloş, a PLUS elnöke a maga során kijelentette, a paktum „jelenti az egyetlen logikus és életképes megoldást a politikai válság felszámolására”.

Cioloş szerint nem csak a politika van válságban, hanem az állam is, mivel egy érdekcsoport tartja kézben van, ezt pedig meg kell szüntetni.

„Mi készen állunk kormányra lépni, de ehhez szükségünk van a szavazás biztosította legitimitásra és egy kényelmes többségre” – mondta a PLUS elnöke, aki szerint azonnal be kell nyújtani a bizalmatlansági indítványt, mihelyt a szükséges számú aláírás összegyűl.

Ponta: nem támogatjuk a Dăncilă-kormányt, de a jobboldalból sem kérünk

„Nem fogjuk megszavazni az új Dăncilă-kormányt, amely ugyanolyan inkompetens lenne, mint a mostani – jelentette ki Victor Ponta, a párt elnöke. – A 2020-as parlamenti választásokig a Pro Románia megpróbál egy balközép többséget létrehozni, nyilván Dăncilă nélkül, amely hozzáértő legyen, és visszatérjen a 2012–2015-ös jó kormányzáshoz. Nem fogunk részt venni egy jobboldali, PNL–USR kormányban, nem látjuk úgy, hogy nekik valós megoldásaik lennének és képesek volnának kihúzni Romániát abból a rettenetes helyzetből, amibe Dragnea és Dăncilă taszították az országot.”

Azt is kilátásba helyezte: ha a parlament leszavazza a Viorica Dăncilă által javasolt kormányátszervezést, akkor a Pro Románia kérni fogja a lemondását, és amennyiben ez nem történik meg, a párt támogatni fogja szavazatával a bizalmatlansági indítványt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?